Laatste update 17:41
21

Reddingsschip Sea-Watch 3 mag Siciliaanse haven niet verlaten

Volgens de Italiaanse kustwacht zijn er ‘onregelmatigheden’ vastgesteld bij het schip van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch. Om die reden mag de boot de haven van Catania, op Sicilië, niet verlaten. Het gaat volgens de kustwacht om ‘administratieve overtredingen,’ die zowel de veiligheid en het milieu in gevaar zouden brengen.

De Sea-Watch speurt de Middellandse Zee af op zoek naar vluchtelingen die bij de oversteek naar Europa in problemen zijn gekomen. Italië wil de vluchtelingen die zo gered worden al een tijdje niet meer op Italiaanse bodem verwelkomen, sinds de regering van Lega en de Vijfsterrenbeweging een coalitie vormen. Omdat Nederland vlaggenstaat is, is Nederlandse hulp ingeroepen om de zaak de wereld uit te helpen.

Na bijna twee weken op zee zonder uitzicht op een veilige haven waar mocht worden aangemeerd kreeg de Sea-Watch 3, met 47 vluchtelingen aan boord, uiteindelijk oestemming een Italiaanse haven binnen te varen. De extreemrechtse Lega-minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini wil private reddingsschepen het liefst voortaan verbieden en heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar Sea-Watch.

Foto: Sea-Watch

Geef een reactie

Laatste reacties (21)