46

Referendumuitslag leidt tot aanpassingen omstreden Sleepwet

Het kabinet gaat de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel Sleepwet genoemd, aanpassen vanwege de referendumuitslag van 21 maart. Dat zijn de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, overeengekomen. De meerderheid van de kiezers wees de huidige wet af. De NOS meldt:

Gegevens moeten minder willekeurig en meer gericht op personen worden verzameld. Door tegenstanders, die bij het referendum in de meerderheid waren, wordt dit het ‘sleepnet’ van de wet genoemd. Het kabinet deed eerder toezeggingen, maar de strengere normen worden nu ook in de wet vastgelegd. Daarnaast moet het delen van nog niet beoordeelde bestanden met afgetapte informatie met buitenlandse veiligheidsdiensten aan een belangrijke voorwaarde voldoen. Er moet eerst een zogeheten wegingsnotitie worden opgesteld, waarin staat dat die buitenlandse geheime dienst werkt volgens de Nederlandse democratische normen.

Ook de bewaartijd, nu drie jaar, wordt mogelijk ingekort. NRC schrijft:

De partijen bekijken ook of deze data wel drie jaar bewaard moeten worden, zoals de wet bepaalt. Een optie is om eerder te evalueren of bepaalde data niet al vernietigd kunnen worden, zegt een betrokkene. Een complicatie bij het verkorten van die bewaartermijn zou zijn dat met name de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) data langere tijd moet kunnen bewaren, willen ze van pas komen bij militaire missies in het buitenland.

Volgens de NOS wilde het CDA aanvankelijk van geen wijziging weten maar is de partij overstag gegaan om tegemoet te komen aan coalitiepartner D66. De wet gaat al op 1 mei in, de aanpassingen worden waarschijnlijk pas later van kracht.

Geef een reactie

Laatste reacties (46)