27

Regisseur Lars von Trier: Ik hou van Hitler

Video: Filmfestival Cannes gooit gevierde Deense regisseur buiten na 'grap' .. Update: Von Trier heeft spijt

Een rel op het filmfestival van Cannes. De Deense filmregisseur Lars von Trier, bekend van onder meer Dogville, sprak tijdens de persconferentie van zijn film Melancholia lovend over Hitler. Wat misschien begon als een grap liep steeds verder uit de hand.


De NOS schrijft: 

De Deense filmregisseur Lars von Trier is niet langer welkom op het filmfestival van Cannes. De organisatie stoort zich aan opmerkingen die Von Trier maakte over Adolf Hitler en nazi’s. (….) Over Adolf Hitler zei hij: “Ik denk dat ik de man begrijp. Hij is nou niet bepaald een held, maar ik snap hem wel en ik heb zelfs wel een beetje sympathie voor hem. Maar, kom op, ik ben niet voor de Tweede Wereldoorlog en ik ben niet tegen de Joden. Ik ben natuurlijk juist heel erg vóór de Joden. Nee, niet te veel, want Israël is onuitstaanbaar. Hoe ga ik mij nu weer uit deze zin redden?”.

Gastvrouw Kirsten Dunst probeerde hem nog te redden maar Von Trier was niet te stoppen. De Amerikaanse filmcriticus Roger Ebert probeert het ook voor hem op te nemen. Volgens Ebert worden de citaten nu in de pers uit hun verband gerukt. Maar ook hij vraagt zich af waar Von Trier in hemelsnaam mee bezig was.

Update 16:00

Von Trier reageerde op de commotie in een interview met De Filmkrant:

Zojuist zei Von Trier in het interview dat we met hem hadden dat hij spijt heeft van de uitspraken maar dat de hele boel ook enorm wordt opgeblazen en dat het om een misverstand gaat. Alsof we daar nog aan twijfelden. Von Trier: “Misschien is het gewoon mijn typische Deense humor, of gebrek aan humor.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)