47

Rel in Denemarken over halvering loon migrant

In Denemarken is een politieke rel ontstaan na voorstellen van de regerende partij om het minimumloon voor gastarbeiders af te schaffen

Karsten Lauritzen, woordvoerder Immigratie van premier Lars Rasmussen’s partij Venstre, bracht de controversiële plannen naar buiten in de Deense krant Berlingske Tidene. ‘Het hoge minimumloon in Denemarken is een barrière voor immigranten bij het verkrijgen van werk. Als we willen dat ze uit de getto’s komen, zullen we hen minder moeten betalen’, aldus Lauritzen.

Niet alleen de linkse partijen zijn fel tegen de ideeën, ook de minister van Immigratie Birthe Hornbech is het er niet mee eens. ‘Het idee is onaangenaam omdat het immigranten stigmatiseert’ zei ze eerder in een aanvaring met de woordvoerder van haar departement. Ook de extreem-rechtse Deense Volkspartij is niet blij met de plannen van de links liberale partij. De plannen zouden discriminerend zijn en de ‘gewone Denen’ banen kunnen ontnemen.

Lauritzen heeft de steun van de Minister van Arbeid, Inger Stojberg en van Naser Khader, immigratiewoorder van de conservatieve coalitie-partij.

Indien de plannen doorgevoerd worden, zal het minimumloon voor immigranten van 100 Deense kronen (ongeveer 13 euro) naar 50 Deense Kronen worden verlaagd.

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (47)