6

Religieuze strijd ophitsen? Niet over de rug van Clooney!

Acteur schrijft vernietigend stuk over Daily Mail, na verzonnen verhaal over 'religieuze bezwaren' schoonmoeder tegen zijn aanstaande huwelijk

De Amerikaanse filmster en regisseur George Clooney heeft fel uitgehaald naar het Britse tabloid The Daily Mail, naar aanleiding van hun laatste verzinsel. Volgens het schandaalblad zou zijn aanstaande schoonmoeder namelijk fel gekant zijn tegen zijn voorgenomen huwelijk met de Brits-Libanese mensenrechtenadvocaat Amal Alamuddin, om ‘religieuze redenen’. Het uitbuiten van religieuze verschillen waar die niet bestaan is op zijn allerminst nalatig en ronduit gevaarlijk, schrijft Clooney daarom in een woedende reactie in USA Today. Hieronder een vertaling:

“Ik wil het graag hebben over de onverantwoordelijkheid van het Daily Mail-bericht van maandag. Ik reageer zelden op roddelbladen, tenzij het de veiligheid of het welzijn van iemand anders raakt. The Daily Mail heeft een compleet verzonnen verhaal gepubliceerd, waarin staat dat moeder van mijn verloofde tegen ons huwelijk zou zijn om religieuze redenen. Er staat dat Amal’s moeder ‘half Beiroet’ verteld zou hebben dat ze tegen het huwelijk is. Er staat dat ze grapjes maken over tradities in de Druzen-religie die eindigen in de dood van de bruid.

Laat me dat herhalen: de dood van de bruid.

Ten eerste, niets uit het verhaal is feitelijk juist. De moeder van Amal is geen Druze. Ze heeft Beiroet niet bezocht sinds Amal en ik aan het daten zijn, en ze is op geen enkele manier tegen het huwelijk – maar dat is allemaal niet eens het probleem. Ik ben er, uiteraard, aan gewend dat The Daily Mail verhalen verzint – dat doen ze meerdere keren per week – en het boeit me niet. Als ze verhalen fabriceren over dat Amal zwanger is, of dat het huwelijk zal plaatsvinden op de set van Downtown Abbey, of dat ik me verkiesbaar stel, of wat voor idiote dingen ze nog meer vanachter hun computers kunnen verzinnen, dan kan me dat niks schelen.

Maar deze leugen behelst grotere kwesties. De onverantwoordelijkheid om, vandaag de dag, religieuze verschillen uit te buiten waar die niet bestaan is op zijn allerminst nalatig en ronduit gevaarlijk. We hebben familie over de hele wereld, en het idee dat iemand een willekeurig stukje van die wereld zou opstoken alleen maar om kranten te verkopen zou crimineel moeten zijn.

Ik ben de zoon van een nieuwsman; ik accepteer het idee dat vrijheid van meningsuiting zo nu en dan een ongemak voor mijn privéleven met zich meebrengt, maar dit verhaal, zoals zo vele anderen, wordt opgepikt door andere media – waaronder Boston.com, New York Daily News, Gulf News, Emirates 24/7 etc. – die The Daily Mail als hun bron citeren.

The Daily Mail, meer dan elk ander medium dat zichzelf nieuwsorganisatie noemt, heeft keer op keer bewezen dat feiten er niet toe doen in de artikelen die zij uit hun duim zuigen. En als ze mijn vrienden en familie in gevaar brengen, overschrijden ze de grens van lachwekkend roddelblaadje en betreden zij het gebied waar geweld wordt uitgelokt.

Ze zullen vast enorm trots zijn op zichzelf.

USA Today: Exclusive: Clooney responds to ‘Daily Mail’ report

cc-foto: Courtney

Geef een reactie

Laatste reacties (6)