44

Rellen in VS over belastingdossier Trump

In Berkeley in de Amerikaanse staat Californië zijn zaterdag rellen uitgebroken tussen zo’n vijfhonderd pro- en anti-Trump demonstranten. Het is de derde keer in even zoveel maanden dat het in Berkeley tot een aanvaring komt tussen de beide groepen.

Allebei de groepen demonstranten hielden zaterdag gelijktijdig demonstraties. Aan de ene kant de anti-Trumpers die van de Amerikaanse president eisen dat hij zijn belastingteruggaven eindelijk inzichtelijk maakt. Die demonstratie, de zogenoemde Tax March, werd zaterdag in meer dan 100 steden door het hele land gehouden, de dag dat de deadline voor het inleveren van die cijfers bij de Amerikaanse belastingdienst verstrijkt.

Het is voor Amerikaanse presidenten niet verplicht om die belastinggegevens inzichtelijk te maken, maar elke president sinds de jaren 70 heeft dat wel gedaan. Al tijdens de presidentscampagne van Trump was er veel te doen om de aangifte van Trump. Uit gelekte documenten bleek dat Trump jarenlang tot het uiterste is gegaan om zo min mogelijk belasting te betalen. Door een sluwe truc zou miljardair Trump zeker 18 jaar lang zelfs niet of nauwelijks belasting hebben betaald. Ondanks de massale roep om de belastingaangifte van Trump, blijft hij zelf volhouden dat ‘het Amerikaanse volk’ er niet in geïnteresseerd is en hij dus niets hoeft te overhandigen.

Berkeley
Tegelijkertijd met de mars in Berkeley vond dus nog een andere demonstratie plaats, namelijk van extreemrechtse pro-Trump aanhangers. Die groep, van top tot teen in het zwart gekleed, de gezichten bedekt met helmen en sjaals en zwaaiend met Amerikaanse vlaggen, leek vooral aanwezig om de mars te verstoren. Daarbij werd onder meer opgeroepen “de communisten” te verjagen.

Al vrij gauw liep het tussen de twee groepen uit de hand. Er was een explosie te horen en er braken gevechten uit. De Trump supporters kregen steun van een militie uit de staat Montana genaamd de Oath Keepers. Zij waren in gevechtskleding aanwezig ‘om de Trump aanhangers te ondersteunen’. Aan de andere zijde liepen demonstranten mee van de extreemlinkse Antifa, ook geheel in het zwart gekleed. Ook zij kozen voor de aanval op wat zij “neonazi’s” noemden.

De politie die in groten getale aanwezig was, dook direct op de vechtende demonstranten. Daarbij werd met harde hand opgetreden en werd een aantal mensen, uit beide groepen, gearresteerd. Ook werden diverse voorwerpen in beslag genomen, variërend van messen en tasers, tot vlaggenmasten.

Bronnen: LA Times, Kron4, Washington Post

Geef een reactie

Laatste reacties (44)