15

Relschoppers Haren komen weg met opruiing op Facebook

Politie en justitie negeren uitingen op Facebook en Twitter ... OM: 'We hebben de handen vol aan de openbare geweldpleging op de avond zelf'

De veroordeelde relschoppers in Haren komen weg met opruiing op Facebook en Twitter. Dat blijkt uit een onderzoek van nrc.next. Het politieonderzoek naar de rellen in Haren blijft beperkt tot feiten op de avond zelf. Oproepen op sociale media hebben bij de bewijsvoering geen enkele rol gespeeld, meldt het Openbaar Ministerie aan NRC.

Strafrechtgeleerden zijn verbaasd dat de oproepen op Facebook niet meetelden tijdens de rechtszaken. Zo verklaart Henny Sackers, hoogleraar strafrecht:

Bijzonder jammer dat het Openbaar Ministerie onderzoek naar uitlatingen vooraf op sociale media heeft laten zitten. Het wekt de indruk dat we oproepen via Facebook en Twitter zien als Pietje Bell-gedrag.

Volgens het Openbaar Ministerie had het de handen vol aan de openbare geweldpleging op de avond zelf. Vanwege de omvang van de zaak het OM de focus daar op gelegd en niet omgekeken naar de berichten op Facebook en Twitter.

Strafrechtdeskundige Peter Taks vindt het ook onbegrijpelijk dat het OM de uitlatingen op Facebook heeft genegeerd. Het strafbare feit wordt door de oproepen namelijk gekleurd. Het delict wordt hiermee in een ander daglicht geplaatst, wat een hogere straf mogelijk maakt.

Tak vindt dat de rechters in deze zaak sowieso al uitermate laag hebben gestraft. Werkstraffen zijn volgens hem niet de sanctie voor dit soort delicten. Hij pleit ervoor dat hun spullen worden afgenomen: hun mobiele telefoon, ipad, computer, of desnoods scooter of auto. Tak:

Ráák de mannen en vrouwen die hebben staan rellen in Haren. Dit is iets anders dan diefstal en mishandeling. Dit is oeverloze verveling, het uitlokken van gezag en proberen de politie in het nauw te brengen. Dat is heel gevaarlijk. Dat moeten we veel harder aanpakken.

Nrc.next ging door de database van de inmiddels verwijderde Facebook-pagina over Projext X Haren. Softwarebedrijf Clockwork heeft de 52.250 berichten opgeslagen. Een greep uit de berichten van de veroordeelden:

Bastiaan, veroordeeld tot 210 uur werkstraf en het storten van vijfhonderd euro boete in het aparte schadefonds:

Ze hebben zo’n verbod ingeschakeld dat er geen groepen mensen in Haren rond mogen lopen. Hiervoor kun je opgepakt worden. Maar als je met 1 groep van 100 man komt kunnen ze eerst niks doen, later komt er versterking.

Robin, veroordeeld tot 60 uur werkstraf, schrijft, wanneer iemand meldt dat de Stationsweg afgesloten zal zijn:

Met wat? Een hek? Moet met 25.000 man wel lukken om een hek aan de kant te krijgen haha.

Op de noodverordening reageert hij vervolgens met ‘1312’, hooligantaal voor ‘all kops are bastards’. Bij een link naar een artikel dat het feest is afgelast, reageert hij met: “Nou en. Komen doen we toch wel” en “het is toch leuk om te doen wat niet mag?”

Het is opvallend dat het Openbaar Ministerie de oproepen tot opruiing negeert. Te meer omdat de politie in andere zaken wel gespitst is op strafwaardige tweets en Facebookberichten. De gemeente Westvoorne legde bijvoorbeeld twee 14-jarige jongens een preventieve dwangsom op van 50.000 euro. De twee hadden via Twitter opgeroepen voor een Project-X-achtige treffen in de badplaats Rockanje. Maar denk ook aan de ‘Facebookmoord’ in Arnhem of de twitteraar die tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika opriep tot rellen na de wedstrijd. Hij schreef: “Morge relle op jonckbloetplein #!!!” Hij bracht de WK-finale in hechtenis door en kreeg een werkstraf van 100 uur.

Eerder verscheen op Joop over Project X: ‘Project X Haren leek me een leuke grap’, Maar 16 ME’ers bij Project X Haren, Project X Haren mondt uit in ‘slagveld’, Maker Project X Haren-teaser: ‘Media maakten het groot’

NRC: Oproepen relschoppers Haren in social media telden niet als bewijs

cc-foto: Nathan Meijer

Geef een reactie

Laatste reacties (15)