Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Republikein houdt Senaat gegijzeld

  •  
29-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
jimdemint300.jpg
Jim DeMint gebruikt eeuwenoude tactiek om de besluitvorming van de Senaat uit te stellen
DeMint heeft aangekondigd op alle wetsvoorstellen een ‘hold’ te plaatsen. Die stop is oorspronkelijk in het leven geroepen om senatoren de kans te geven wetsvoorstellen in hun geheel door te kunnen lezen. De Republikein gebruikt de hold nu om alle wetsvoorstellen tot na de Congresverkiezingen van 2 november tegen te houden.
De Volkskrant schrijft: “De actie van DeMint is tekenend voor de toenemende polarisering in de Amerikaanse politiek. Vanaf 2006 zetten senatoren steeds vaker politieke trucs in om hun tegenstander een hak te zetten. Het gevolg is dat het steeds lastiger wordt om wetsvoorstellen erdoor te krijgen.”
Het vertragen of blokkeren van wetsvoorstellen, ook wel filibustering genoemd, wordt al eeuwen gebruikt. De term is in 1851 ingevoerd. In het verleden werden er zelfs telefoonboeken voorgelezen om tijd te rekken.
De Amerikaanse senator Strom Thurmond is recordhouder filibusteren. Bij het bediscussiëren van een burgerrechtenwet in 1957 bleef hij 24 uur en 18 minuten aan het woord.
Wall Street Journal: DeMint flexes muscle cc-foto: Gage Skidmore

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.