11

Republikein houdt Senaat gegijzeld

Jim DeMint gebruikt eeuwenoude tactiek om de besluitvorming van de Senaat uit te stellen

DeMint heeft aangekondigd op alle wetsvoorstellen een ‘hold’ te plaatsen. Die stop is oorspronkelijk in het leven geroepen om senatoren de kans te geven wetsvoorstellen in hun geheel door te kunnen lezen. De Republikein gebruikt de hold nu om alle wetsvoorstellen tot na de Congresverkiezingen van 2 november tegen te houden.

De Volkskrant schrijft: “De actie van DeMint is tekenend voor de toenemende polarisering in de Amerikaanse politiek. Vanaf 2006 zetten senatoren steeds vaker politieke trucs in om hun tegenstander een hak te zetten. Het gevolg is dat het steeds lastiger wordt om wetsvoorstellen erdoor te krijgen.”

Het vertragen of blokkeren van wetsvoorstellen, ook wel filibustering genoemd, wordt al eeuwen gebruikt. De term is in 1851 ingevoerd. In het verleden werden er zelfs telefoonboeken voorgelezen om tijd te rekken.

De Amerikaanse senator Strom Thurmond is recordhouder filibusteren. Bij het bediscussiëren van een burgerrechtenwet in 1957 bleef hij 24 uur en 18 minuten aan het woord.

De Volkskrant: Politieke truc zet Amerikaanse Senaat op ‘hold’

Wall Street Journal: DeMint flexes muscle
cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (11)