Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Republikeinen schilderden Obama zwarter af in verkiezingscampagne

  •  
30-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
obama300_18.jpg
Studie wijst uit: Obama in negatieve verkiezingsvideo's rivaal John McCain donkerder gemaakt
Hoewel je huidskleur niets over je zegt, gaan er wel diverse stereotyperingen achter schuil. Zo blijkt uit studies dat hoe zwarter iemand is, des te negatiever de vooroordelen zijn. In de race om het Amerikaanse presidentschap werd de huidige president, Barack Obama, in reclame-uitingen van zijn tegenstander, John Mc Cain steeds zwarter afgebeeld. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie van het wetenschappelijke tijdschrift Public Opinion Quarterly.
De Republikeinen gebruikten naarmate de verkiezingen vorderden steeds meer negatieve video’s waarin Obama zwarter werd afgebeeld, om de raciale vooroordelen bij kiezers te versterken, zo blijkt nu uit het onderzoek. De onderzoekers kunnen niet bewijzen of er opzet in het spel was, desalniettemin is het opvallend dat naarmate de verkiezingen verder kwamen, Obama steeds zwarter gekleurd werd.
Ook de omstandigheden waarin Obama donkerder werd gekleurd zijn opvallend: vooral in filmpjes waarin hij in verband werd gebracht met criminaliteit, werd hij zwarter afgeschilderd. Maar daar blijft het niet bij: zijn tegenstander McCain werd naarmate de verkiezingsdag naderde juist lichter afgebeeld.
De uitkomst van één van de experimenten van de onderzoekers onderstreept de bevinding dat donkere afbeeldingen van Obama vooroordelen over zwarte Amerikanen activeerden. Een geringe manipulatie was genoeg. De Volkskrant schrijft over het onderzoek: 
Eerst werden de deelnemers foto’s getoond van Obama, waarna ze een kruiswoordpuzzel moesten oplossen. Bij een woord dat met de letters ‘Cr…’ begon, kon iets positiefs worden ingevuld (zoals Crowd) of negatiefs (Crime). Van de mensen die een licht getinte Obama had gezien, koos 33 procent voor een woord waaruit een vooroordeel jegens zwarten naar voren kwam.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.