Laatste update 22:14
17

Republikeins congreslid wekt woede Auschwitzmuseum na bezoek

Een Republikeins lid van het Amerikaanse congres heeft zich de woede van velen, waaronder de mensen van het Auschwitzmuseum, op de hals gehaald. Congreslid Clay Higgins was op bezoek in het voormalige concentratiekamp en besloot daar in een van de gaskamers een video op te nemen voorzien van commentaar. ‘Iedereen heeft recht op zijn persoonlijke reflecties,’ schreef het Auschwitzmuseum in een reactie. ‘Maar in een gaskamer zou er stilte moeten zijn om te rouwen. Het is geen podium.’

Higgins had niet alleen weinig respect voor de omgeving waarin hij zich bevond, ook leek hij niet helemaal te beseffen wat er zich nou werkelijk heeft afgespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Hoewel Higgins ook spreekt over de onmenselijke misdaden, gebruikte hij in zijn commentaar de verschrikkingen van de Holocaust toch vooral om het belang te benadrukken van een Amerikaanse militaire hegemonie.

Dit is waarom Binnenlandse Veiligheid een prioriteit moet zijn. Waarom ons leger onoverwinnelijk moet zijn. De wereld is nu kleiner dan tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Verenigde Staten zijn toegankelijker voor dit soort terrorisme, dit soort verschrikkingen. Het is moeilijk om weg te lopen van de gaskamers en ovens zonder een sober gevoel van toewijding, van tomeloze inzet, om de Verenigde Staten te beschermen tegen het kwaad in de wereld.

Wat Higgins in zijn beschouwing even weglaat, is dat de verschrikkingen van Auschwitz werden gepleegd door een regering, geen terreurorganisatie. Dat Adolf Hitler democratisch aan de macht kwam en dat zijn vele misdaden mogelijk waren, en niet te vergeten legaal, omdat hij een mandaat had van een groot deel van de bevolking. Het probleem was geen gebrek aan een onoverwinnelijk leger, maar de verdorven extreemrechtse ideologie van een regering die buitenlanders en meerdere bevolkingsgroepen uit Duitsland zelf demoniseerde, bovenal het Joodse volk.

Dat Higgins een volkomen onbenul is als het gaat om historisch besef of menselijkheid werd overigens ook al duidelijk na de terreuraanslag in Londen vorige maand waarbij moslimterroristen op de London Bridge vele slachtoffers maakten. Higgins kwam toen op Facebook met een oplossing voor ‘geradicaliseerde islamitische verdachten’. Namelijk: ‘Jaag ze op, identificeer ze, en dood ze. Dood ze allemaal. In naam van alles dat goed en juist is. Dood ze allemaal.’

Geef een reactie

Laatste reacties (17)