Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Republikeinse voorverkiezingen: Romney wint met 8 stemmen

  •  
04-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
iowa_300.jpg
Historisch uitslag in Iowa ... Nek-aan-nek race tussen Romney en nieuwe favoriet Santorum
In de conservatieve Amerikaanse boerenstaat Iowa hebben zo’n 122.000 leden van de Republikeinen hun stem uitgebracht op een potentiële presidentskandidaat. De gematigde Mitt Romney won met slechts acht stemmen verschil van de strenggelovige Rick Santorum.
De NOS schrijft:
Met de uitslag kunnen beide mannen een overwinning claimen. Dat de gematigde Republikein Romney zich staande wist te houden in het conservatieve Iowa is voor hem een opsteker. Door op het juiste moment te pieken zal Santorum veel media-aandacht krijgen. Santorum lijkt hiermee de strijd om de gelovige kiezer te hebben gewonnen, aangezien zijn directe tegenstanders Perry en Bachmann nog niet eens de helft van zijn aantal stemmen haalden. Hoewel hij maandelang op slechts enkele procenten stond in de peilingen, is hij daarmee in één klap uitgegroeid tot een belangrijke tegenstander van Romney.
De voorverkiezingen in Iowa zijn niet representatief voor de rest van de Verenigde Satten. Wel vindt er bij deze verkiezing vaak een eerste schifting plaats. Zo maakt Rick Perry aanstalten de strijd officieel op te geven.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.