Laatste update 10:48
5

Reservist die Hitlergroet bracht nog altijd in dienst

Vier rechts-extremistische militairen hebben het leger de afgelopen jaren, al dan niet gedwongen, verlaten. Een reservist die de Hitlergroet bracht en een militair die belangstelling had voor de extreemrechtse terrorist Anders Breivik maken nog wel altijd onderdeel uit van de krijgsmacht.

Dat meldt de Volkskrant op basis van cijfers van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Volgens de inlichtingendienst had de reservist ‘persoonlijke problemen’. De MIVD stelde de afgelopen vijf jaar 21 keer een onderzoek in naar extremisme bij de krijgsmacht. De meeste meldingen die de dienst krijgt over extremisme betreffen verdenkingen van rechts-extremisme.

De Volkskrant schrijft:

In de meeste gevallen had de veiligheidsdienst na onderzoek ‘geen vermoeden van strafbare feiten’. Dat gold onder meer voor hakenkruisen en een SS-embleem in een soldatenverblijf, en voor een Nederlandse versie van Mein Kampf op het intranet van Defensie.

In zijn jaarverslag over 2018 waarschuwt de MIVD voor de ondermijnende gevolgen van rechts-extremisme:

Rechts-extremisme binnen de defensieorganisatie kan de interne veiligheid van de krijgsmacht ondermijnen. Het gaat bijvoorbeeld om interne onrust als gevolg van discriminatie van militairen, waardoor zowel de hiërarchische structuur binnen een eenheid als de onderlinge samenwerking onder druk kunnen komen te staan.

Foto: Ministerie van Defensie

Geef een reactie

Laatste reacties (5)