18

‘Restschuld meenemen met behoud van renteaftrek’

Nieuw plan moet woningmarkt openbreken

Huiseigenaren die een hogere hypotheekschuld hebben dan de waarde van hun woning, moeten toch kunnen verhuizen. Vereniging Eigen Huis, het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Makelaars hebben een plan opgesteld om de woningmarkt open te breken. Daarin stelt ze voor dat huiseigenaren hun restschuld van hun vorige huis mogen meenemen bij aankoop van een volgende woning, met behoud van renteaftrek.

In Nederland zitten zo’n 700.000 huishoudens vast met een restschuld van gemiddeld zo’n 35.000 euro. In het plan pleiten VEH, het Verbond van Verzekeraars en de NVM dat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een restschuld meefinancierbaar maakt bij de aankoop van een volgende woning.

Voorwaarde is dat de hypotheek op de te verkopen woning ook met NHG is verstrekt en dat wordt voldaan aan inkomensnormen. Hierdoor blijven de risico’s voor de overheid nagenoeg gelijk en is een restschuld op een NHG-hypotheek geen belemmering meer bij verhuizing.

Vooral mensen die sinds 2001 een woning hebben gekocht bevinden zich in deze situatie, omdat de laatste jaren de woningprijzen fors zijn gedaald. Naarmate de woningprijzen verder eroderen vormen deze ‘hypotheken onder water’ bij verhuizing een toenemend maatschappelijk probleem”, schrijft Vereniging Eigen Huis in een persbericht.

De nieuwe maatregel is er niet voor bedoeld dat mensen een duurder huis kunnen kopen, maar bijvoorbeeld juist kunnen verhuizen door dichter bij hun werk te gaan wonen, aldus Rob Mulder van VEH op Radio 1.

Ook de fiscale behandeling van de restschulden moet daarom aangepakt worden. De drie initiatiefnemers pleiten daarom ook voor het aanpassen van de bijleenregeling. Zo kunnen de restschulden ook in fiscale zin worden meeverhuisd.

cc-foto: Aloxe

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)