61

Revolutie barst los in Syrië

UPDATE: Zeker een half miljoen mensen op de been om aftreden van president Assad te eisen ... Tot nu toe 28 doden

De grootste demonstratie sinds de revolutie in Syrië is losgebarsten. In de oostelijke stad Deir Ezzor gingen zeker 350.000 mensen de straat op en in Hama zeker 150.000 mensen vertelt mensenrechten waarnemer van Syrië Rami Abdel Rahman aan Al Jazeera. Syrische veiligheidstroepen van Assad hebben zeker zeven betogers gedood bij demonstraties in Damascus.

Update zaterdag 16 juli
Bij de demonstraties in Syrië zijn vrijdag zeker 28 demonstranten omgekomen door geweld van Assad’s veiligheidstroepen. In een buitenwijk van Damascus vond de hevigste slag plaats. Volgens Mohammad Abdullah, woordvoerder van de Lokale Coördinatie Commissie (LCC) kwamen 22 mensen om meldt Al Jazeera.

De LCC houdt het overzicht op de anti-regering demonstraties. Volgens het instituut werden de burgers gedood door geweerschoten en traangas. Vier andere kwamen om bij de grens van Jordanië, drie anderen protestanten werden in het noorden bij Idlib neergeschoten.  

In de Idlib provincie en Deraa openden veiligheidstroepen vrijdag het vuur op de demonstranten. In Deraa kwamen drie demonstranten om. Overal in Syrië zijn mensen de straat opgegaan. De troepen van Assad hebben sinds maart zeker 12.000 burgers gevangen genomen. Het volk eist nu hun vrijlating. Bij de demonstraties kwamen de afgelopen vier maanden in totaal zo’n 1600 mensen om.

Tegen Al Jazeera zei een demonstrant: “De hel is losgebarsten, het vuur dat is geopend is intens.” De demonstratie op de video toont een massale demonstratie in Deir al Zawr in het noord oosten van Syrië. Er zijn weinig beelden van de demonstraties omdat journalisten het land niet in mogen. Op de LIVE blog van Al Jazeera zijn een aantal video’s verschenen die burgers zelf maakten.

NRC: Veiligheidstroepen Syrië vuren opnieuw op demonstranten

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (61)