22

Revolutionaire ‘routekaart’ menselijk lichaam gepresenteerd

'Een van de grootste wetenschappelijke doorbraken aller tijden'

‘Een van de grootste wetenschappelijke doorbraken aller tijden’. Zo werd de biochemische routekaart van het lichaam tijdens de presentatie op zondagavond omschreven. Het is een kaart die inzichtelijk maakt welke ziektes in het verschiet liggen – en hoe die niet langer met medicijnen moeten worden genezen – maar met voeding kunnen worden voorkomen.

Hoogleraar Systeembiologie Hans Westerhoff heeft samen met tientallen andere wetenschappers de kaart samengesteld: “We begrijpen nu voor het eerst hoe een mens zichzelf precies maakt uit de voeding die hij tot zich neemt. Als het dna een overzicht is van alle huizen, dan is dit de wegenkaart die aangeeft hoe de verkeersstromen kunnen lopen.”

De wetenschappers hebben ongeveer 7.5000 biochemische reacties nagebootst, dat is ongeveer 90 procent van het totaal. Westerhoff verwacht dat er in de toekomst minder een beroep zal worden gedaan op medicijnen omdat patiënten al in een vroeg stadium geholpen kunnen worden met diëten en activiteiten. De kaart is een aanvulling op het menselijk genoom, de gehele dna-volgorde van de mens.

Volkskrant: ‘Routeplanner’ menselijk lichaam brengt revolutie teweeg in geneeskunde

Geef een reactie

Laatste reacties (22)