132

Reykjavik boycot apartheidsstaat Israël

IJslandse hoofdstad weigert nog langer zaken te doen met illegale bezetter 

De IJslandse hoofdstad Reykjavik zal niet langer goederen kopen die afkomstig zijn uit Israël. De gemeenteraad heeft daar woensdag een akkoord over bereikt. Er zullen geen zaken worden gedaan met Israël, zolang de illegale bezetting van de Palestijnse gebieden voortduurt.

De motie werd ingediend door Björk Vilhelmsdóttir, raadslid voor de Sociaal Democratische Alliantie. Vilhelmsdóttir is aan het eind gekomen van haar politieke carrière. Met haar motie laat ze een laatste, krachtig statement achter. Met het aannemen van het voorstel, wil Reykjavik laten zien dat de stad voorstander is van Palestijns recht op zelfbeschikking. Ook is het volgens haar een aanklacht ‘tegen de heersende apartheid‘ in illegale bezettingsmacht Israël. 

Een Israëlisch woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Emanuel Nachson, heeft verontwaardigd op de maatregel gereageerd. Hij noemt het ‘een vulkaan van haat die tot uitbarsting komt op het stadhuis van Reykjavik.’ Volgens Nachson is er geen enkele aanleiding voor het boycotten van Israël. Hij hoopt dat iemand in IJsland tot inkeer komt en een eind maakt aan wat hij een ‘blinde en eenzijdige actie tegen de enige democratie in het Midden-Oosten’ noemt.  

Dat lijkt voorlopig niet te gebeuren. Sóley Tómasdóttir, raadslid voor de Groen Linkse Alliantie – die samen met onder andere de Sociaal Democraten en de Piraten Partij het stadsbestuur vormt – heeft gezegd met de boycot druk uit te willen oefenen op Israël om een eind te maken aan de illegale bezetting van Palestina. Ze zei tegelijkertijd niet uit te sluiten dat Reykjavik ook andere landen zal boycotten die zich net als Israël schuldig maken aan het schenden van mensenrechten. 

Island Magazine
cc-beeld: Helgi Halldórsson

Geef een reactie

Laatste reacties (132)