12

Rijk gaat zich bemoeien met jeugdzorg

Gemeenten die jeugdzorgtaken niet op tijd geregeld hebben, kunnen onder curatele komen te staan

Gemeenten die de jeugdzorg maar niet geregeld krijgen, gaan toch te maken krijgen met het Rijk. Dat meldt onder meer NOS. Het kabinet heeft besloten dat vanaf 1 januari de jeugdzorg overgeheveld wordt naar de gemeenten, maar veel gemeenten hebben moeite om hun zaken op tijd op orde te krijgen. De verantwoordelijke bewindslieden hebben er dan ook geen vertrouwen in dat de jeugdtaken op tijd geregeld zijn. Daarom heeft het Rijk besloten dat het zich actief gaat bemoeien met de gemeenten bij wie het niet helemaal wil lukken.


Allereerst zullen experts meekijken in de probleemgemeenten. Als dat niet genoeg is, kunnen die gemeenten onder curatele komen te staan. Dat schrijven de staatssecretarissen Van Rijn en Teeven aan de Tweede Kamer.

Jeugdzorg Nederland vindt dat de plannen van de staatssecretarissen niet ver genoeg gaan. De organisatie pleit voor een noodwet waarin de zorg aan kwetsbare kinderen wordt gegarandeerd. “Dit is de zoveelste politieke deadline die niet gehaald is. Het is 1 over 12 en wij kunnen echt niet meer garanderen dat de zorg aan de meest kwetsbare kinderen gewaarborgd blijft”, aldus Hans Kamps, voorzitter Jeugdzorg Nederland.

Hoewel de staatssecretarissen ongeruste Tweede Kamerleden hebben beloofd dat alle gemeenten voor 1 augustus afspraken zouden maken met de jeugdzorginstellingen voor het komende jaar, blijkt uit onderzoek onder 90 procent van alle jeugdzorg, dat driekwart van de instellingen nog steeds geen helderheid heeft over wat de gemeenten willen.

NOS: Noodwet moet jeugdzorg redden

cc-foto: Jeremy Brooks

Geef een reactie

Laatste reacties (12)