Laatste update 10:31
9

Rijke Amerikanen laten zich ‘verjongen’ middels vampierkuur met bloed jonge mensen

Rijke Amerikanen die hun verouderingsproces tegen willen gaan kunnen binnenkort terecht bij een nieuwe startup die hen inspuit met bloed van jonge mensen. Als het aan ondernemer Jesse Karmazin ligt opent hij dit jaar nog in New York een kliniek die dat mogelijk maakt. De stad kampt met een groot aantal vergrijzende vermogende lieden. Volgens Kamarzin is de belangstelling voor de kliniek, die treffend als ‘Uber voor Vampieren’ wordt omschreven, groot. De naam van de kliniek luidt overigens niet Dracula maar Ambrosia Medical.

Bij de behandeling krijgen klanten in twee dagen tijd anderhalve liter bloed van jonge donoren, tussen de 16 en 25 jaar, toegediend. Volgens de ondernemer heeft een proef, waarvoor de deelnemers 8000 dollar per persoon neertelden, uitgewezen dat de ontvangers zich beter voelen. Zo zouden hun geheugen en concentratievermogen verbeterd zijn en hun huid frisser ogen. Voor de beweringen zijn vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs. Wel is er een al 150 jaar oud experiment, parabiosis, waarbij de aderen van een oude muis worden verbonden met die van een jong exemplaar. Dat heeft een gunstig effect op het tegengaan van veroudering maar critici wijzen erop dat de oude muis in dat geval ook gebruik maakt van de vitale organen van de jonge muis.

Hoe duur een behandeling gaat worden staat nog niet vast. De kliniek moet nog een vergunning bemachtigen maar Karmazin verwacht daarbij geen problemen omdat bloedtransfusies gewoon legaal zijn. Hij beweert inmiddels met proeven al zo’n 150 rijkaards, in leeftijd variërend van 35 tot 92 jaar, verjongd te hebben met het bloed van jongeren. Dat de donoren, die hun bloed tegen betaling kunnen aanbieden, jong zijn is eesentieel. Bloed van oudere mensen heeft volgens Karmazin geen heilzaam effect.

Wetenschappers die soortgelijk onderzoek doen en waar Kamarzin zijn commerciële idee op baseert, waarschuwen voor de mogelijk ernstige gevolgen. Zij wijzen er op dat bloedtransfusies niet zonder gevaar zijn en daarom ook alleen spaarzaam en in noodgevallen worden toegepast. Zo is onduidelijk hoe het eigen immuunsysteem op het vreemde bloed reageert. De wetenschappers verwerpen ook de gezondheidsclaims van Kamarzin.

cc-foto: Lighthouse50

Geef een reactie

Laatste reacties (9)