113

Rijkste Nederlanders creatief met belastingen, zien vermogen fors stijgen

De rijkste Nederlanders krijgen het voor elkaar aanzienlijk minder belasting te betalen dan eigenlijk zou moeten, met behulp van slimme trucs en welwillende belastinginspecteurs. Dat blijkt uit onderzoek van De Volkskrant. De Belastingdienst zegt nu uit te zoeken of er uniforme richtlijnen moeten komen zodat er geen sprake meer kan zijn willekeurig toegepaste belastingregels.

De krant kreeg via de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) documenten in handen over het Programma Zeer Vermogende Personen (ZVP). Die afdeling bestaat sinds 2016 en behandelt de heffingen voor de allerrijkste Nederlanders: een groep van zo’n 3600 personen met een vermogen van minstens 25 miljoen euro. Een groep die, zo blijkt nu, ook behoorlijk creatief is in het ontduiken van belasting.

De Volkskrant schrijft:

Zeer rijke Nederlanders weten hun belastingafdracht aanzienlijk te drukken door allerlei privékosten als ‘bedrijfskosten’ op te voeren en die dan van de belasting af te trekken. Of kosten als zakelijk of privé worden beoordeeld, hangt af van de coulance van individuele belastingambtenaren.

Over die willekeur bij de belastingambtenaren schrijft de krant dat de opgevraagde documenten de indruk wekken ‘dat de Belastingdienst bij de belastingaanslagen voor ZVP’ers op eieren loopt’. Enerzijds wil de Belastingdienst het de superrijken lastiger maken om belasting te ontwijken, anderzijds wil het voorkomen dat er een beeld ontstaat van een ‘repressieve jacht op zeer vermogenden’. Wie zich ogenschijnlijk netjes gedraagt, krijgt een eigen belastingloket met fiscale specialisten.

Om nu een einde te maken aan die willekeur kijkt de Belastingdienst nu of er strengere, meer uniforme richtlijnen ingevoerd kunnen worden. Een missie die potentieel lucratief is: de groep allerrijksten bezit gezamenlijk een vermogen van 138 miljard euro.

Rijken worden rijker
Uit cijfers die de Volkskrant opvroeg bij het CBS blijkt ook dat het vermogen van de rijkste Nederlanders fors toeneemt. De rijkste 0,1 procent, dat zijn 7600 huishoudens, zagen hun vermogen met 8 miljard stijgen tot een gemiddeld vermogen van 16,7 miljoen euro. Dat komt neer op 11 procent van het totale vermogen in Nederland.

cc-foto: PaulODonnell

Geef een reactie

Laatste reacties (113)