62

Rita Verdonk bijna burgemeester Rotterdam

Gerrit Zalm blijkt beschermheer Mark Rutte… Probeerde populaire Verdonk weg te werken door burgemeesterschap aan te bieden

Gerrit Zalm heeft in 2007 geprobeerd Rita Verdonk uit de VVD-Kamerfractie te werken. Dit omdat Verdonk onder de stemmers een stuk populairder was dan lijsttrekker Mark Rutte en meer voorkeursstemmen kreeg. Dat zegt toenmalig adviseur Kay van der Linde in het KRO-programma Profiel.

Verdonk probeerde het leiderschap van de VVD naar zich toe te trekken, omdat zij meer stemmen had gekregen dan lijsttrekker Mark Rutte, maar dit mislukte. Gerrit Zalm probeerde haar vervolgens uit de fractie te werken door haar het burgemeesterschap van Rotterdam aan te bieden.

Verdonk wees het aanbod van Zalm af en bleef in de fractie. Achteraf gezien misschien niet de slimste keuze: Niet lang daarna werd zij uit de fractie gezet en richtte ze haar eigen partij op, waarmee ze nul zetels haalde.

Volgens Van der Linde zou Verdonk hebben gezegd nooit burgemeester van Rotterdam te kunnen worden, omdat ze fan is van FC Utrecht.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (62)