1

RIVM zet huisartsen op uitkijk naar ebola

Rijksinstituut voor Volksgezond en Milieu schrijft huisartsen aan: wees alert op mensen met koorts ... Experimenteel medicijn lijkt te werken

Nu het aantal eboladoden in West-Afrika maar blijft toenemen en in onze buurlanden mogelijke besmettingen worden onderzocht trekt het Rijksinstituut voor Volksgezond en Milieu (RIVM) aan de bel. In een mail vragen zij huisartsen, ziekenhuizen en GGD’s in Nederland om alert te zijn op mensen met koorts, zo meldt het AD.

Artsen en medisch personeel dienen alle patiënten met koorts te vragen of en waar ze onlangs op vakantie zijn geweest. Reizigers op Schiphol die uit verdachte landen komen, worden sinds vorige week extra gecontroleerd. Daarnaast deelt de GGD flyers uit op de luchthaven aan reizigers naar en vanuit Nigeria. Desondanks acht directeur Jaap van Dissel van het RIVM de kans ‘buitengewoon klein’ dat ebola in Nederland opduikt.

Drie Afrikaanse dokters die besmet zijn met ebolavirus en worden behandeld met het experimentele medicijn Z-Mapp zijn aan de betere hand. Volgens hun hoofdarts vertonen ze ‘aanzienlijke tekenen van vooruitgang’. Viroloog Ab Osterhaus vindt het echter nog te vroeg om te concluderen dat het medicijn werkt. Hij zegt in een interview met BNR:

Er moet eerst meer informatie zijn. Nu gaat het om enkele patiënten, zonder dat er een controlegroep is. Pas als meerdere gevallen zijn vergeleken, kan er gekeken worden in hoeverre het medicijn veilig is en wat het effect ervan is. Maar we staan met de rug tegen de muur, dan moet je overal achteraan gaan. 

De tot nu toe genomen maatregelen zijn niet voldoende. Er moet een gecoördineerde actie komen, ook vanuit landen met de nodige expertise. Ik denk dan aan Europa en de Verenigde Staten. Het is van groot belang dat de opsporing en isolatie van het virus sneller verloopt.

cc-foto: NIAID

Geef een reactie

Laatste reactie