47

Rob Wijnberg start nieuw platform: De Correspondent

Oud-hoofdredacteur NRC next wil 'voorbij aan de waan van de dag' ... Journalisten die mee doen: Joris Luyendijk, Femke Halsema en Jelle Brandt Corstius

Rob Wijnberg, voormalig hoofdredacteur van NRC next, die eruit werd gebonjourd omdat de krant newsier moest worden, heeft een nieuw platform opgezet: De Correspondent. Een online ‘krant’ waar onder leiding van hem een vaste redactie en een aantal ‘correspondenten’ zich bezig gaan houden met zaken die verder gaan dan de waan van de dag.

De Correspondent from De Correspondent on Vimeo.

Inmiddels heeft een aantal journalisten hun medewerking al toegezegd, waaronder Henk Hofland, Arnon Grunberg, Joris Luyendijk en Femke Halsema.

Om van start te kunnen moet echter een startkapitaal worden opgebracht. Wijnberg wil graag een website zonder reclames en zonder één vaste financierder, zodat de journalisten vrijelijk te werk kunnen gaan. Om dit mogelijk te maken moeten er minimaal 15.000 leden worden geworven. Je bent lid voor 60 euro per jaar. Wat je dan kunt verwachten? Op de website valt te lezen:

Dagelijks nieuwe artikelen, die het nieuwes van context voorzien, door uitgesproken correspondentie, overal digitaal beschikbaar, zonder advertenties.

Het waarom van De Correspondent staat in ‘Het Manifest’:

Dagelijks, maar voorbij de waan van de dag
Van nieuws naar nieuw
Geen politieke ideologie, wel journalistieke idealen
Thema’s en dwarsverbanden
Journalistiek boven rendement
Van lezers naar participanten
Geen adverteerders, maar partners
Geen doelgroepen, maar geestverwanten
In idealen ambitieus, in wijsheid bescheiden
Volledig digitaal

Maar wat kun je dan écht verwachten? Hoe zal de website zich onderscheiden van alle overige media? In De Wereld Draait Door geeft Rob Wijnberg een voorbeeld. Zo zou in Nederland slechts 20 procent van alle inbraken worden opgelost. In Duitsland ligt dat percentage hoger. Het onderwerp is niet per se nieuwswaardig, tenzij een politicus er een uitspraak over doet, of, tenzij er een rapport over verschijnt. Een journalist van De Correspondent zou er echter wel wat mee kunnen.

Wijnberg heeft zichzelf en De Correspondent 30 dagen de tijd gegeven om aan het minimum aantal leden te komen. Lukt dit niet op tijd, dan krijgt iedereen netjes zijn 60 euro weer terug.

Bekijk hier het item in De Wereld Draait Door

Geef een reactie

Laatste reacties (47)