12

Roc’s: Rijk is ons nog 100 miljoen schuldig

Update Asscher: geen extra geld voor roc's ... Onderwijsinstellingen willen schadevergoeding voor het uitbesteden van inburgeringscursussen

Vier grote regionale onderwijscentra (roc’s) eisen een schadevergoeding van 100 miljoen euro van het Rijk. Dat meldt de Volkskrant woensdag. De roc’s verwijten het Rijk ‘onbehoorlijk bestuur’. De scholen zijn naar eigen zeggen elk tientallen miljoenen euro’s misgelopen nadat het kabinet in 2007 besloot inburgeringscursussen over te laten aan de vrije markt.

Update 15.45

Minister Asscher van Sociale Zaken ziet een rechtszaak over een schadeclaim van vier grote regionale opleidingscentra met vertrouwen tegemoet. Hij weigert de roc’s extra geld te geven, zo meldt de NOS woensdagmiddag: 

Volgens Asscher wisten de opleidingscentra al in 2005 dat er meer aanbieders van inburgeringscursussen zouden komen. Bovendien hebben de scholen van het ministerie al 122 miljoen euro gekregen als compensatie voor de wetswijziging uit 2007. Toen besloot het kabinet om inburgeringscursussen over te laten aan de vrije markt.

Eerder
De claim van de roc’s is gericht tegen het ministerie van Sociale Zaken, dat inburgering onder zijn hoede heeft. Voor PvdA-minister Lodewijk Asscher dreigt nu een financiële tegenvaller, zo schreef de Volkskrant woensdagochtend:

Het gaat om de roc’s Albeda en Zadkine (Rotterdam), het roc Amsterdam en roc Mondriaan (Den Haag). Zadkine heeft grote financiële problemen. Ook roc Amsterdam kampt met verliezen en wijt dit aan het wegvallen van de inburgeringscursussen: dat leidde tot minder inkomsten, dure ontslagregelingen en overtollige gebouwen. (..)

De roc’s dienen de claim eind deze maand in. Sociale Zaken wil tot die tijd niet reageren. In de dagvaarding beroepen de scholen zich op een afspraak uit 2007. Toen de marktwerking van kracht werd, ondertekenden minister Rita Verdonk voor Integratie en Mark Rutte, toenmalig staatssecretaris van Onderwijs een overeenkomst. Daarin staat dat het niet de bedoeling is dat ‘individuele roc’s onevenredig getroffen werden door de effecten van de stelselwijziging’.

In een aantal vergelijkbare gevallen gaf de rechter de gedupeerden gelijk.

Volkskrant: Roc’s claimen 100 miljoen van Asscher

NOS: Asscher: geen extra geld roc’s

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)