7

Rode Kruis: einde ebola-epidemie in zicht

Volgens secretaris-generaal Rode Kruis kan ebola-epidemie in 4 tot 6 maanden overwonnen zijn

Tien maanden nadat de afschuwelijke ziekte ebola opnieuw de kop opstak in West-Afrika lijkt er eindelijk goed nieuws te zijn: volgens secretaris-generaal van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen Elhadj As Sy kan de huidige epidemie binnen 4 tot 6 maanden overwonnen zijn.

Volgens Elhadj As Sy is dat tijdschema haalbaar zolang er sprake is van “goede isolatie, goede behandeling van besmette patiënten en veilige begrafenis van overleden slachtoffers”. De ziekte-uitbraak heeft in tien maanden tijd al meer dan 4.500 mensen hun leven gekost. Het leeuwendeel van hen kwam om in Liberia, Guinee en Sierra Leone.

Vrijdag werd bekend dat Nederland niet van plan is om ‘bijzonder toelatings- en terugkeerbeleid te formuleren voor asielzoekers die uit de landen komen waar ebola heerst’, terwijl het kabinet wel een negatief reisadvies voor Liberia, Sierra Leone en Guinee afgeeft.

Opiniemaker Ginny Mooy riep Nederland eerder al op om meer te doen om de mensen in door ebola getroffen gebied te helpen. Zij schreef daartoe onder andere een emotionele noodkreet aan minister Ploumen.

Cc-foto: Kinderen in Conakry wassen hun handen om de verspreiding van ebola tegen te gaan onder begeleiding van voorlichters van UNICEF

Geef een reactie

Laatste reacties (7)