152

Rode Kruis geschokt door vernietiging Gaza

Rode Kruis-president: 'Nog nooit dusdanige vernieling gezien' ... Wapenleveranties aan Israël gaan intussen door ... VN-secretaris Ban Ki Moon: We moeten opbouwen ... Amerikaanse president Obama: Beiden zijden moeten risico's nemen voor vrede 

“Ik heb nog nooit dusdanig zware vernielingen gezien”, dat zegt de president van het Internationale Comité van het Rode Kruis, Peter Maurer, na een bezoek woensdag aan de Gazastrook. De VN en internationale gemeenschap, met de VS voorop, roepen op tot een staking van het geweld. De wapenleveranties aan Israël gaan intussen gewoon door.

Vergelijkingsmateriaal heeft Maurer genoeg. Hij heeft ook de verwoestingen in Syrië met eigen ogen gezien. De NOS citeert de Rode Kruis-president:

Ik ben ten diepste gechoqueerd over wat ik heb gezien en ben woedend dat we niet hebben kunnen voorkomen wat er is gebeurd.”

In de onderstaande video bezoekt Maurer de zwaar gebombardeerde wijk Shijaya in Gazastad en een ziekenhuis daar. De beelden kunnen als schokkende worden ervaren:

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft opgeroepen de vicieuze cirkel van vernietiging en wederopbouw te doorbreken:

Wij moeten weer opbouwen. Maar ditmaal moet het de laatste keer zijn

Wapens
Het aantal landen dat protesteert tegen het Israëlische geweld groeit evenredig met het aantal doden. Er wordt over misdaden en zelfs over genocide gesproken. Ook de VS lijkt zich harder op te stellen dan voorheen. Ondertussen gaan de Amerikaanse wapenleveranties door. Nog steeds krijgt Israël jaarlijks drie miljard dollar steun voor defensie van de regering-Obama, schrijft dagblad Trouw.:

Middenin het Gazaanse bloedbad vroeg Tel Aviv meer wapens, er was namelijk zoveel munitie afgeschoten. En het Congres gaf zojuist 225 miljoen dollar extra, met name voor het raketschild Iron Dome.

Spanje heeft deze week wel besloten om de wapenexport naar Israël te bevriezen. In het Verenigd Koninkrijk bezetten activisten een fabriek van de Israëlische wapenfabrikant Elbit. Barones Warsi, een vooraanstaand politicus op het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, legde haar functie neer vanwege het Gazastandpunt van de regering-Cameron. Deze lijkt echter niet gevoelig voor deze druk.

Bestand
Momenteel is een humanitair bestand van kracht. De afgelopen twee dagen was het rustig op de Gazastrook, konden de Gazanen naar hun kapotgeschoten huizen terugkeren, hun doden verzamelen en gewonden verzorgen. In Caïro spreken Israël en een Palestijnse delegatie over een verlenging van het driedaagse bestand, dat vrijdagochtend om 07.00 uur afloopt. Die onderhandelingen verlopen moeizaam. De posities van Hamas en Israël liggen ver uiteen, zegt NOS-correspondent Monique van Hoogstraten. Hamas wil opheffing van de blokkade van de Gazastrook; Israël eist de ontwapening van Hamas. “Het kan nog wel even duren voordat daar een midden in gevonden is”, zegt Van Hoogstraten.

De Amerikaanse president Obama zei woensdagnacht dat langdurige stabiliteit tussen Israël en de Palestijnen alleen mogelijke is als leiders aan beide zijden bereid zijn tot het nemen van politieke risico’s, zo schrijft NRC Handelsblad

In Wenen is donderdag de jaarlijkse Moslim-Joodse Conferentie van start gegaan. De MJC is een non-profit organisatie die de communicatie tussen jonge moslims en joden wil bevorderen en de banden tussen hen wil versterken. 

Geef een reactie

Laatste reacties (152)