434

Roemer gaat voor het premierschap

'Als de SP de grootste wordt, moet je verantwoordelijkheid nemen' ... SP-leider uit ferme kritiek op Lente-akkoord: 'We moeten investeren, niet afbreken' ... Zes op de tien SP'ers: regeren met VVD reële optie 

De SP komt in sommige peilingen als grootste uit de bus. Voor het eerst in de partijgeschiedenis zit de SP dicht tegen het premierschap aan. SP-leider Emile Roemer wil premier worden als zijn partij de minsiter-president kan leveren. In Nieuwsuur zei hij zaterdagavond: ‘Als de SP de grootste wordt, moet je verantwoordelijkheid nemen.’

Dat PvdA-leider Diederik Samsom niet onder hem zou willen regeren als vicepremier kan Roemer zich voorstellen. Zelf heeft hij ook de neiging fractieleider in de Tweede Kamer te blijven als zijn partij niet de grootste wordt. 

Gisteravond gingen Roemer en D66-leider Alexander Pechtold met elkaar in de discussie bij Nieuwsuur. Roemer vindt het Lente-Akkoord dat D66 sloot met GroenLinks, ChristenUnie, VVD en CDA een afbraakakkoord. Hij vindt dat te krampachtig wordt vastgehouden aan de Europese 3 procent norm. 

“Er zijn in Europa nauwelijks landen die op de 3 procent zitten. We moeten niet vergeten dat de banken sinds 2008 een enorme crisis hebben veroorzaakt. Bezuiniging, op bezuiniging op bezuiniging volgde. We moeten niet als een dogma achter die 3 procent aan.

Ook had Roemer kritiek op het opheffen van de onbelaste reiskostenvergoeding. Hij snapt niet dat partijen van het Lente-Akkoord tegen burgers zeggen dat ze dan maar dichter bij hun werk moeten gaan wonen. “Je gaat mensen bijna straffen als ze werk hebben gevonden. En een huis kopen is tegenwoordig ook niet makkelijk.

Uit een peiling van Nieuwsuur onder kiezers blijkt dat SP-kiezers absoluut niet willen dat er samen met de PVV wordt geregeerd. Zes op de tien SP’ers zien regeren met de VVD wel als reële optie. Het grootste deel wil dat echter alleen onder speciale voorwaarden. Zo zou de VVD concessies moeten doen. Stoppen met verdere marktwerking in de zorg is de belangrijkste. Daarna is de verhoging van de AOW-leeftijd het belangrijkste punt.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (434)