6

Roep om vrijheid van meningsuiting in China

Voormalige topmedewerkers van de Communistische Partij hebben een brief geschreven waarin zij oproepen tot meer vrijheid van meningsuiting en minder censuur

In China heeft een groep van voormalige topmedewerkers van de Communistische Partij een open brief op het internet geplaatst. In de brief roepen ze op tot meer vrijheid van meningstuiting en minder censuur. Onder de ondertekenaars zit ook de voormalige persoonlijke secretaris van Mao Zedong.

De brief is inmiddels al van het internet afgehaald, maar duikt her en der nog op. De oud-werknemers vrezen dat de Communistische Partij zal verdwijnen als het niet hervormt.

In de brief staat:

Als de Communistische Partij zichzelf niet hervormt, zich niet aanpast, zal het vitaliteit verliezen en een natuurlijke dood sterven.

China heeft de afgelopen tijd veel kritiek gekregen over haar beleid. Onder andere naar aanleiding van de Chinese dissident Xiaobo Liu. Liu heeft de Nobelprijs voor de vrede gewonnen, maar zit in de gevangenis voor de publicatie van een pamflet voor democratische hervormingen.

Onder de 23 ondertekenaars van de brief zit ook de voormalige persoonlijke secretaris van Mao Zedong, stichter van de Volksrepubliek China.

NOS: Hervormingsoproep uit partij China

Lees hier een engelse vertaling van de brief

cc-foto: Vin Crosbie

Geef een reactie

Laatste reacties (6)