32

Romney wint eerste debat tegen Obama

Republikeinse kandidaat valt zittend president aan op economie ... Obama 'in de verdediging' en 'ongeïnspireerd'

Mitt Romney heeft indruk gemaakt in het eerste presidentsdebat tegen Obama woensdagnacht in Denver. Verschillende media schrijven donderdagochtend dat de Republikeinse kandidaat in vorm was terwijl de zittend president aarzelend overkwam. Romney loopt achter in de peilingen. Het was voor hem dus alles of niets. De Republikein viel Obama hard aan op de economische malaise in de VS.


Volgens NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal was Romney het sterkste in het debat. Obama was “constant in verdediging” en “ongeïnspireerd”.

Volgens een peiling van de nieuwszender CNN vond 67 procent van de ondervraagden dat Romney de betere was in het debat, 22 procent zie dat Obama de winnaar was, zo meldt de NOS.

Economie
Het debat ging vooral over de economie. Romney nam het daarbij op voor de middenklasse in een poging af te komen van zijn imago dat hij er alleen zal zijn voor de rijken en grote bedrijven. “Ik wil vooral de last die door de middeninkomens wordt betaald, verminderen. Dat betekent dat ik niet de last van de hogere inkomens kan verminderen,” zei Romney.

Voor Obama is de economie is een lastig onderwerp. Het gaat nog steeds niet goed met de Amerikaanse economie. Romney zei zich daarover zorgen te maken en viel de zittende president op zijn beleid aan. Obama maakte duidelijk dat Romney geen alternatieven heeft en dat zijn plannen te weinig details bevatten.

Terugslaan
Volgens Trouw miste Obama kansen om tegen Romney terug te slaan:

Obama, die soms wat professoraal overkwam, pareerde Romneys aanvallen, maar sloeg niet al te hard terug. Hij ging niet in op onderwerpen die zijn campagneteam tegen Romney heeft gebruikt, zoals diens Zwitserse bankrekeningen en een video-opname waarin hij zegt dat 47 procent van de Amerikanen zichzelf als slachtoffers beschouwen die afhankelijk zijn van de regering en geen verantwoordelijkheid voor hun eigen leven nemen.
Geen van de kandidaten maakten grove fouten die de koers van de presidentsrace zullen veranderen. Ook waren er weinig verrassingen.

Meer video’s uit het debat bij de NOS

NOS: Romney drukt Obama in defensief

Trouw: Romney valt Obama aan in eerste debat

La Times: Romney sharp and steady in first presidential debate

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)