0

Ronald Plasterk als fotograaf

Kunsthal toont 670 portretten gemaakt in zijn ministerskamer

De Kunsthal Rotterdam toont een bijzonder fotografieproject van Ronald Plasterk, oud-minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Tijdens zijn ambtsperiode maakte Plasterk van iedereen die over de drempel van zijn kantoor stapte één foto. De resultaten in grootbeeld dia hing hij voor het raam.

(persbericht)

Voor het eerst zijn de 670 fotoportretten nu buiten zijn kantoor te zien. De tentoonstelling geeft een interessant overzicht van alle mensen met wie Plasterk sprak, van de eerste tot aan zijn laatste werkdag: bekende Nederlanders, van Rutger Hauer tot Eimert van Middelkoop, en van prinses Máxima tot Reinbert de Leeuw, maar ook talrijke onbekende bezoekers zijn op beeld vastgelegd. 

De aanleiding voor Plasterks project ontstond aan de vooravond van de beëdiging door de vraag van de RVD wie er van plan was om een weblog te schrijven. Als columnist voelde hij weinig voor een geschreven weblog, maar als amateur fotograaf viel hij voor het idee een beeldlog te beginnen. De portretten in de Kunsthal zijn op Plasterks werkkamer gemaakt met een Hasselblad camera met 150mm-lens op een statief en een stoeltje ervoor volgens een aantal vaste regels. Iedere bezoeker werd slechts een keer vastgelegd op precies dezelfde plaats en bij beschikbaar licht, dus zonder flits. De minister maakte geen aantekeningen, noch noteerde hij namen of data; dat kostte teveel tijd. Sluitertijd was een achtste seconde, maximaal een kwart, zodat het ceremonieel slechts seconden duurde. 

Nadat het kabinet gevallen was, heeft Plasterk de camera van het statief geschroefd. Einde project. Met zoveel portretten van mensen uit de politiek, de media, de cultuur, de wetenschap en de journalistiek is een uniek document afgerond: het smoelenboek van Ronald Plasterk.

Site van de Kunsthal

Geef een reactie

Laatste reacties (0)