Laatste update 00:26
131

Ronald Plasterk pleit voor samengang PvdA en GroenLinks

In een opiniestuk voor de Volkskrant pleit Ronald Plasterk voor een links gecombineerde fractie, met GroenLinks-leider Jesse Klaver als voorman. De PvdA moet wat Plasterk betreft in die gecombineerde fractie bovendien een toontje lager zingen, nu de partij bij de afgelopen verkiezingen zo is afgestraft voor het regeren met de VVD. Op de vraag wat de PvdA met doen nadat het zoveel zetels heeft verloren, schrijft Plasterk:

Er zijn drie alternatieven. De eerste is de boel sluiten, en leden de suggestie doen lid van een andere partij te worden. De tweede is doormodderen, hopen de volgende keer 15 of 20 zetels te halen, en dat dan als winst zien. Die winst zal deels bij de rest van links weggehaald worden. De derde is ons serieus beraden op hergroepering op links.

De eerste twee zijn eigenlijk geen optie. Daarom pleit hij voor nummer drie.De combinatie van linkse partijen zou dan plots de tweede partij van het land zijn. Op die manier komt er vrijwel zeker een regering rond de ‘motorblokpartijen’ VVD, CDA en D66. Mocht de nieuw te vormen linkse gecombineerde fractie toch besluiten met de VVD te willen regeren, dan kan “de ene bloedgroep” de vice-premier leveren en “de andere bloedgroep” de fractievoorzitter. Wat Plasterk betreft is er ook genoeg ruimte voor de SP om zich aan te sluiten. Plasterk, die vaart wil maken vanwege de aankomende gemeenteraadsverkiezingen, schrijft:

Als er één moment is om dit proces in gang te zetten is het nu. In plaats van negatieve aandacht voor het verlies op links genereert het interesse, en respect, net op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het moet, het kan, kom op voor het plan.

Geef een reactie

Laatste reacties (131)