Laatste update 11:19
110

Nieuw voorstel: rookverbod vanaf je geboorte

Anti-rook stichting pleit voor tabaksverbod voor iedereen die vanaf 2017 geboren wordt

Ze gaan gemiddeld tien jaar eerder dood, hebben veel meer last van gezondheidsproblemen en kosten de samenleving bakken geld: rokers. Daarom heeft de Stichting Eindspel Tabak een voorstel: een wettelijk verbod op de verkoop van tabaksproducten aan iedereen die na 2017 geboren wordt. Dat schrijft onder andere het AD maandag.

Maandagmiddag presenteert de stichting, opgericht door oud-minister Els Borst, een rapport over de economische kosten van roken. Daarin staat onder andere dat rokers, nog steeds een kwart van de bevolking, de samenleving tweeduizend euro per jaar per persoon kosten. Dertien procent van onze totale ziektelast wordt veroorzaakt door roken, zo meldt het rapport dat in opdracht van Eindspel Tabak door SEO Economisch Onderzoek is uitgevoerd.

Het grootste deel van die kosten moeten de rokers trouwens zelf ophoesten, ze worden immers vaker en ernstiger ziek. Maar volgens het rapport zijn de maatschappelijke kosten veel breder. De druk op de gezondheidszorg is groter en onder rokers is een hoger ziekteverzuim.

Rokers zijn dom
Erg slim zijn rokers niet, maakt het onderzoek duidelijk:

 Zij onderschatten de kans dat ze ziek worden van roken en eerder overlijden. 

Als rokers echt zouden uitrekenen wat het ze aan levensstandaard en geld zou schelen als ze niet zouden roken, zouden ze wel stoppen, blijkt uit de berekeningen in het rapport. Maar dat doen ze niet. De onderzoekers drukken zich bescheiden uit:

 Kennelijk maken rokers geen rationele afweging van de kosten en baten van roken. 

De meeste rokers, zo’n tachtig procent, beginnen al jong, nog voordat ze achttien zijn. En eenmaal verslaafd hebben ze er de rest van hun leven moeite mee om te stoppen. Daarom wil Eindspel Tabak het probleem op een eerder punt aanpakken: door het te verbieden nog voordat jongeren überhaupt kunnen beginnen: vanaf de geboorte dus. De longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker, die ook bij de stichting Eindspel Tabak zijn betrokken, hebben al vaker gepleit voor veel strengere maatregelen om het roken tegen te gaan.

De sigarettenindustrie wordt sowieso steeds strenger aan banden gelegd. Zo moeten pakjes vanaf mei dit jaar bedrukt worden met afschrikwekkende afbeeldingen zoals al in andere landen in Europa moet. En staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid werkt aan een verbod op sigaretten in de etalage, de zogenaamde ‘displayban’.

Vanaf 2020 gaat ook het rookverbod op schoolpleinen in na een voorstel van de ChristenUnie. Dat voorstel kwam eerst niet door de Kamer toen Els Borst het in 2000 probeerde in te voeren, maar inmiddels is een meerderheid voor het verbieden van roken op schoolpleinen.

Het rapport van Eindspel Tabak is hier te lezen.

cc foto: Rene Passet

Geef een reactie

Laatste reacties (110)