23

‘Rosenthal is blind voor dreiging cyberwapens’

Nederland niet veilig voor cyberaanval ... Eén JSF minder en het probleem is opgelost


Wanneer hackers een serieuze cyberaanval beramen, is Nederland niet of nauwelijks beveiligd. Dat zegt Ronald Prins, directeur van het grootste internetbedrijf van Europa Fox-IT in Delft. Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) is volgens hem blind voor de dreiging.

Nederlandse politici denken nog te conventioneel over de digitale beveiliging van informatie volgens Prins. Dat terwijl landen elkaar steeds vaker ‘onzichtbaar’ aanvallen met computer-virussen en door elkaars systemen te hacken. 

Volgens Prins wordt er tot nu toe zo goedkoop mogelijk omgesprongen met de aanbestedingen voor internetbeveiliging. Dat terwijl een goed systeem helemaal niet veel hoeft te kosten. 

“Het is niet veel. Nederland wil 87 JSF’s bestellen. Ik heb uitgerekend dat je voor de kosten van één JSF-toestel een cyberleger van duizend man kunt financieren”, aldus Prins.

Een cyberleger zou er voor kunnen zorgen dat het militaire apparaat blijft functioneren als Nederland digitaal wordt aangevallen. Dit scenario is niet ondenkbaar. Franse jets bleven onlangs aan de grond staan, omdat er virussen waren geconstateerd in de boardcomputers. 

Hackers toonden eerder aan dat ze de Nederlandse sluizen kunnen overnemen en zo hele delen van Nederland onderwater kunnen zetten. De OESO, de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling schreef onlangs in een rapport dat cyberwapens ‘binnenkort alomvertegenwoordig zullen zijn’. 

Nederland is volgens Prins één van de kwetsbaarste landen voor cyberaanvallen. Dat komt omdat we met veel van onze systemen afhankelijk zijn van ict en internet. 

“Er is waarschijnlijk geen enkel ander land waar de hack bij Diginotar zoveel effect zou hebben gehad, puur omdat onze ict-infrastructuur zo ver is gevorderd. Omdat onze overheid zo graag wil dat we het beste ict-jongetje van de klas zijn. En dat zijn we ook.” 

Volkskrant: Nederland ‘niet of nauwelijks beveiligd tegen cyberaanval’

cc-foto: University of Maryland Press Release

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)