35

Rotterdam: ‘een kind kan de was doen’

SP vindt het onverantwoord dat de gemeente Rotterdam jonge kinderen in de basisschool leeftijd laat opdraaien voor hulpbehoevende ouder

SP-Kamerlid Renske Leijten vraagt het nieuwe kabinet om opheldering over de bezuinigingen in de thuiszorg in Rotterdam. De gemeente vindt dat kinderen van zieke en gehandicapten ouders zelf de huishoudelijke klussen kunnen doen in plaats van de thuishulp. Leijten vindt het onverantwoord omdat het gaat om jongeren kinderen tussen de 5 en 12 jaar.

Rotterdam wil dat een kind van zes de aardappels afgiet of met kratten boodschappen sjouwt. Dat lijkt me geen werk voor een kind dat buiten hoort te spelen”, zegt Leijten in een bericht op de SP-website.

De landelijke overheid heeft met de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) de verantwoordelijkheid voor de thuiszorg bij gemeenten gelegd. Zo kon wethouder Jantine Kriens (PvdA) bepalen dat hulpbehoevende ouders met kinderen tussen 5 en 12 worden gekort op zorg.

Kriens zegt in het AD dat kinderen geen mantelzorger worden, maar dat ze best hun verantwoordelijkheden kunnen nemen. “Het is niet meer dan normaal dat een kind zijn eigen bed opmaakt of zijn boterhammen smeer.” De wethouder krijgt echter veel weerstand. D66-raadslid Jan Schonk zegt dat ‘een 5-jarig kind in het huishouden eerder een last is dan een hulp’. Ook krijgt Kriens kritiek van eigen fractieleden en GroenLinks.

Leijten heeft de nieuwe minster van Volksgezondheid, Edith Schippers schriftelijke vragen gesteld.

De landelijke overheid heeft de verantwoordelijkheid voor thuiszorg bij de gemeenten gelegd. Toch kan ik me niet voorstellen dat de nieuwe minister dit een wenselijke uitvoering vindt van de zorg. Zware zorgtaken leg je niet op de schouders van jonge kinderen: Een kind moet kind kunnen zijn, of je ouder ziek is of niet.

AD: Rotterdamse wethouder ziet kleuter als hulp in
SP: Leijten: ‘Jonge kinderen zijn geen thuiszorghulp’

cc-foto: Sladey

Geef een reactie

Laatste reacties (35)