86

Rotterdam naar de stembus: sterke wijken door armen te weren?

Woensdag gaan Rotterdammers naar de stembus voor het Woonreferendum. Leefbaar Rotterdam pleit er in de Woonvisie voor om 15.000 betaalbare sociale huurwoningen te slopen, om zo ruimte te maken voor mensen met hogere inkomens. Van die 15.000 sociale huurwoningen, komen er slechts 5.000 voor in de plaats terug. In het plan staat ook dat een flink aantal sociale huurwoningen moet volgens de plannen worden gerenoveerd, om de huur te kunnen verhogen. Leefbaar Rotterdam houdt voet bij stuk dat de plannen bedoeld zijn om wijken sterker te maken. Toch krijgt de partij ook veel weerstand, omdat arme inwoners hun wijk uit worden gejaagd, omdat er geen vervangende betaalbare woningen tegenover staan.

Nog steeds niet helemaal duidelijk waar de Woonvisie precies over gaat? De Rotterdamse website Vers Beton legt uit waar het knelpunt zit:

Huishoudens met een inkomen onder de 30.000 euro die wonen in één van de goedkope huurwoningen die worden gesloopt (of ‘geupgrade’ worden tot duurdere woningen). Deze groep kan niet meer huurkosten betalen en zal daarom moeten verhuizen.

In het tv-programma Pauw schuiven voor- en tegenstanders van visie aan tafel. Leefbaar Rotterdam-fractievoorzitter Ronald Buijt, Querien Velter SP-gemeenteraadslid, Menno Jansen en Marco Pastors. Pastors is oud-wethouder van Leefbaar Rotterdam en huidig topambtenaar van Rotterdam Zuid, één van de plekken waar het sloopproject plaats moet vinden. Onduidelijk is of hij aan tafel zit als oud-Leefbaar-wethouder of juist als ambtenaar.

Geef een reactie

Laatste reacties (86)