236

Rotterdamse werklozen worden te werk gesteld in Westlandse kassen

Sociale dienst gaat voortaan uit van de eisen van de werkgevers en niet de eigenschappen van de werkzoekende

Duizenden Rotterdammers zullen de komende 3 jaar te werk worden gesteld in de kassen in het Westland. Dat bevestigde de Rotterdamse PvdA-wethouder Marco Florijn van sociale zaken dinsdag, zo meldt de Volkskrant. Florijn staat garant voor de aantallen omdat de sociale dienst in de Maasstad anders gaat werken. Niet langer de bijstandsgerechtigde maar de werkgever staat als klant centraal bij de sociale dienst. Zijn wensen worden vertaald naar de bijstandsgerechtigden. ‘Die maken wij vervolgens werkklaar bij onder meer de werkbedrijven van de Roteb’, aldus Florijn.

De tuinders hebben nu vaak Polen in dienst, omdat die vaak beter bevallen; ze werken harder en voor minder geld, weet Florijn. “Terwijl we vroeger een moreel appel deden op de tuinders om Nederlanders aan te nemen, sluiten we nu aan op de vraag die ze hebben. Als ze een bepaalde productiecapaciteit verwachten, gaan wij die invullen. Wij maken dan uit met hoeveel mensen we tomaten gaan plukken.”
Dat het aansluiten van bijstandsgerechtigden op wensen van de werkgevers nu pas gebeurt, heeft alles te maken met de cultuur in Nederland. “Er verandert iets wezenlijks bij de sociale dienst door de focus op onze klant te verleggen van de bijstandsgerechtigde naar de werkgever. Een klant ben je geneigd vast te houden, maar dat is nu juist net niet wat we willen met bijstandsgerechtigden. Die wil je het liefst zo snel mogelijk weer loslaten.”

De NOS meldt dat mensen die weigeren mee te werken hun uitkering verliezen.

In 2005 mislukte een project dat Nederlandse werkzoekenden aan het werk wilde zetten.

Lees meer bij VK: Rotterdamse werklozen moeten Westlandse kassen in

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (236)