33

Rotterdamse wethouder Schneider stapt op

Leefbaar-wethouder Ronald Schneider van de gemeente Rotterdam is met onmiddellijke ingang afgetreden. Hij zou zich donderdag in de gemeenteraad verantwoorden inzake het rapport over de fraude rond het voormalige poppodium Waterfront aan de Boompjeskade, maar wacht het oordeel van de raad dus niet af.

In een verklaring zegt de wethouder dat hij zich graag tegenover de raad zou hebben verdedigd, maar hij vindt dat door de ontstane politieke situatie nu een onmogelijke opgave. Hij doelt hiermee op het vertrek van Leefbaar-raadslid Anfal naar de op de islam geïnspireerde partij Nida. Hierdoor is de coalitie de meerderheid in de gemeenteraad kwijt. “Daarom leg ik mijn functie als wethouder neer”, aldus Schneider.

Wethouder Schneider had het beheer van het gemeentelijk vastgoed in zijn portefeuille. In de affaire rondom poppodium Waterfront is de gemeente voor bijna 8 miljoen euro opgelicht. De aannemer en huurder van het voormalige poppodium – vader en zoon – declareerden klussen dubbel en inden geld voor verbouwingen die niet werden uitgevoerd. Uit eerder onderzoek was al duidelijk geworden dat een beperkt aantal ambtenaren van de gemeente Rotterdam een rol heeft gespeeld in de fraude. Door de gemeentelijke enquêtecommissie werd de wethouder verweten “geen specifiek inzicht in de bedrijfsvoering van de vastgoedorganisatie” te hebben gehad.

“Het eindrapport enquêtecommissie Boompjeskade geeft een zorgvuldige analyse van de factoren die hebben bijgedragen aan het feit dat de fraude zo lang onopgemerkt is gebleven. Het rapport laat ook zien dat door het college de juiste bestuurlijke en juridische stappen zijn gezet. Als wethouder sta ik voor dat gevoerde beleid,” reageert Schneider op de kwestie.

Het aanblijven van wethouder Schneider hing af van voldoende steun in de gemeenteraad. Enkele partijen hadden zich al van hem afgekeerd. Maar nu de coalitie niet langer op een meerderheid kan rekenen, besloot hij de eer aan zichzelf te houden. Schneider heeft woensdagavond de fractievoorzitters van de verschillende partijen op de hoogte gebracht van zijn vertrek.

Twee ambtenaren van de gemeente Rotterdam hebben disciplinair ontslag gekregen vanwege hun rol in de vastgoedfraude bij het voormalige poppodium Waterfront.

Bron: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (33)