29

RTL-baas Galjaard: Wij worden gepest

De publieke omroepen kunnen volgens de RTL-directeur met veel meer 'wegkomen'

RTL-baas Erland Galjaard heeft de buik vol van de kritiek op ‘zijn’ programma’s. Volgens hem kan alles wat RTL doet ‘op een ongelofelijke dosis wantrouwen rekenen’, terwijl de publieke omroepen dezelfde soort programma’s kunnen maken zonder dat er een haan naar kraait.

Galjaard doet zijn beklag maandag in het AD:

Nog voordat er 1 minuut beeld is uitgezonden, schreeuwen zogenaamde deskundigen moord en brand. Dat wij over de rug van mensen, kinderen zelfs, kijkcijfers willen scoren. Dat we alleen maar geld willen verdienen. En het publiek gelooft het, want ja, het is op Nieuwsuur. Uiteindelijk volgen de scheldpartijen op websites.

De programmadirecteur heeft het over de ophef rond het programma Project P., over pesten. “Je moest de mailtjes eens lezen van die kinderen van Project P. Over hoe ontzettend geholpen die zich voelen.” De pesters waren naar zijn zeggen zelfs blij met de beelden omdat ze zo groot verdriet konden voorkomen. “En we doen ook aan nazorg. Maar ach, dat wil niemand meer horen.”

RTL zou constant verweten worden geld te willen verdienen over de ruggen van de mensen in hun programma’s. Ten onrechte, vindt Galjaard:

Wij lezen gewoon de krant, kijken wat er gebeurt in de wereld. Ja, we maken amusement met programma’s als Ik hou van Holland, maar óók programma’s waarin we maatschappelijke thema’s aankaarten. Waar mensen nu mee worstelen. Overgewicht, de financiële crisis, pestgedrag, de Voedselbank

De publieke omroep komt volgens de RTL-baas wel hem overal mee weg. “Bij Uit de kast worden ouders nota bene onder valse voorwendselen gefilmd. En dan zegt zoonlief: ‘mam, pap, ik ben homo’. Als wij dat zouden doen, roept iedereen: ‘exploitatie!’.”

Galjaard had de kans om zo’n luxepositie bij de publieke omroep in te nemen. De NPO benaderde hem voor een topfunctie. Eerder zei hij daarover in de Volkskrant:

Natuurlijk zou ik het eervol vinden als ze me bellen. Het is een grote baan: de publieke omroepen staan ergens voor, en ik heb daar zelf ook wel ideeën over.” Maar, zo zei hij ook: “Ik ben hier buitengewoon gelukkig. Ik ben een échte RTL’er.”
AD: RTL-baas Galjaard heeft schoon genoeg van kritiek

Geef een reactie

Laatste reacties (29)