12

RTL blokkeert mobiel Plasterk

Nationale veiligheid ernstig bedreigd wegens lek Vodafone

Telefoons van ministers met een abonnement bij Vodafone kunnen zomaar geblokkeerd worden door derden. Dat is volgens terrorisme-expert Glen Schoen een ernstige bedreiging van de nationale veiligheid. In crisissituaties
is communicatie van groot belang. RTL Nieuws nam de proef op de som en blokkeerde de telefoon van minister Plasterk.

Door één simpele handeling kan de telefoon van een Vodafone-klant door iedereen worden geblokkeerd. De gehele Tweede Kamer maakt gebruik van Vodafone abonnementen. RTL Nieuws achterhaalde dat alle telefoons op afstand te blokkeren zijn. Om dat te illustreren heeft het de telefoon van minister Plasterk geblokkeerd.

RTL legt uit hoe het werkt:

Vodafone vraagt eigenlijk niets van je. Sterker nog, het gaat doodeenvoudig. Je belt naar een nummer waar je een stem op een bandje hoort vragen om het telefoonnummer dat geblokkeerd moet worden. Tik het nummer dat je wil blokkeren in, en klaar ben je. Of het nu je eigen telefoon is of die van een ex, wildvreemde, of een minister.  Er wordt geen enkele controlevraag gesteld.”

Het is niet de eerste keer dat Vodafone in opspraak komt. In 2011 kraakten verslaggevers van EenVandaag de voicemails van politici. Vodafone moest destijds diep door het stof. Het blokkeren van telefoonnummers is bij andere providers niet zo makkelijk als bij Vodafone. Nadat RTL Nieuws bij de Vodafone aan de bel trok, heeft het bedrijf direct maatregelen getroffen. Een woordvoerder:

We hebben de procedure om te blokkeren direct dichtgezet en het is dus nu niet meer mogelijk een nummer te blokkeren zonder dat je een medewerker aan de lijn hebt gehad.

De reden voor het eenvoudig blokkeren van nummers is dat Vodafone het zo makkelijk mogelijk wilde maken om bij verlies je mobieltje zo snel mogelijk te kunnen blokkeren, om te voorkomen dat dieven misbruik maken van je telefoon.

Eerder deze maand pleitte de SP er nog voor om het contract van de Tweede Kamer met Vodafone op te zeggen. Dit omdat onduidelijk is of het telecombedrijf wel veilig is. De Süddeutsche Zeitung meldde onlangs dat uit informatie van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden is gebleken dat de Britse geheime dienst grote telecombedrijven, waaronder Vodafone, betaalt om hun klanten te bespioneren. Plasterk schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat gegevens alleen formeel na verzoek daartoe ‘binnen de kaders van Nederlandse wet- en regelgeving aan Nederlandse opsporings- en veiligheidsdiensten worden verstrekt’. Het gaat Van Raak overigens niet alleen om de Tweede Kamer, maar om de veiligheid van de Nederlandse overheid.

Bekijk hier de video met Plasterks reactie.
RTL: Lek Vodafone

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (12)