75

RTL Nieuws: Koopkracht daalt met 20 procent

Update: Volkskrant checkt bij CPB: Uitschieters zijn opgeblazen ... RTL Nieuws spant kort geding aan tegen Rutte

De koopkracht van grote groepen Nederlanders zal de komende jaren veel meer achteruit gaan dan tot nu toe gedacht. Sommige burgers zullen er de komende vijf jaar tot wel 20 procent op achteruit gaan. Dat meldt RTL Nieuws op basis van berekeningen die zij door experts hebben laten uitvoeren.

Update zondag 16.54 uur
RTL Nieuws dreigt met een kort geding tegen het ministerie van Algemene Zaken, het departement van premier Rutte. Ze vinden dat de stukken openbaar gemaakt moeten worden die wijzen op de koopkrachtgevolgen van de inkomensafhankelijke zorgpremie.

In hun brief schrijven ze:

In de kakofonie van meningen is het politiek en maatschappelijk noodzakelijk om alle juiste informatie openbaar te krijgen. Temeer nu hoofdrolspelers elkaar publiekelijk tegenspreken over de effecten en wat daarvan wel of niet bekend was”, aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws.

Update zaterdag 3 november 13.20 uur
Volkskrant redacteur Rutger Bregman meent dat de experts van RTL een aantal uitschieters hebben opgeblazen. Hij belde gisteravond met het CPB. De woordvoerder had geen flauw idee waar Bregman het over had toen hij om uitleg vroeg over de ‘geheime CPB-documenten.

Ja, ’s middags heeft wel iemand van RTL gebeld over de ‘koopkrachtwolk’ die maandag al openbaar werd gemaakt. Maar ‘grote groepen’ die er 20 tot 30 procent op achteruitgaan? De woordvoerder denkt dat ik een borrel teveel opheb”, schrijft Bregman in zijn artikel in de Volkskrant.

Volgens Bregman hebben de ‘experts’ een berekening gemaakt ‘op de achterkant van een bierviltje met een koopkrachtwolk die al dagen bekend was en waarvan we allang wisten dat er een paar uitschieters in zaten’.

Eerder:

RTL Nieuws schrijft:

Voorafgaand aan de verkiezingen van 12 september, zei Rutte nog dat hij iedereen die werkt via de arbeidskorting 1000 euro belastingverlaging zou geven. Samsom zei dat dankzij het nieuwe kabinet de koopkracht van lage inkomens met 2 procent zou stijgen, voor lage inkomens gelijk zou blijven en voor rijken met 0,6 procent zou dalen.

Voor alleenverdieners is de koopkrachtdaling het stevigst, aldus RTL Nieuws. Een daling van 10 procent is geen uitzondering. Ook dalingen van 20 procent zijn mogelijk. Gepensioneerden gaan er tot 25 procent op achteruit en een deel van de uitkeringsgerechtigden moet het zelfs met 30 procent minder doen.

Het Cultureel Planbureau bevestigt de stevige koopkrachtdaling aan RTL Nieuws. De stukken waarop het CPB haar oordeel baseert, worden echter niet vrijgegeven. PvdA en VVD stemden tegen het voorstel van het CDA om de cijfers door het NIBUD te laten doorberekenen.

De belangrijkste oorzaak van de achteruitgang is dat de koopkracht in de inkomensafhankelijke zorgpremie. Ook veel maatregelen van het vorige kabinet en uit het Kunduzakkoord zouden zorgen voor sterke koopkrachtdaling.

Rutte ontkent dat de koopkracht fors achteruit gaat. Er is volgens hem niets dat daar op wijst. “Dan zou ook de economie moeten krimpen met een vergelijkbaar percentage”, betoogt hij en dat doet het niet. Hij erkende dat gepensioneerden en mensen met een uitkering het slecht kunnen krijgen, maar in veel mindere mate dan RTL Nieuws beweert.

Geef een reactie

Laatste reacties (75)