12

RTL wekt woede met reportage over Nederlandse olifantenjager

Sensatieserie gaat met bloeddorstige hobbyjager naar Afrika ... Actiegroep Avaaz start petitie om uitzending te verbieden ... WNF steunt uitzending niet, Internationaal Fund for Animal Welfare wel

Het nieuwe RTL-programma 5Extreem zendt begin oktober uit hoe een Nederlandse trofeejager een olifant doodschiet. Dierenwelzijnsorganisatie Avaaz is een petitie gestart. Ze willen voorkomen dat het programma wordt uitgezonden.


De oproep van Avaaz is in korte tijd al meer dan 1.600 keer getekend. De organisatie meent dat het in beeld brengen van wreedheid als deze absurd is.

Het op de voet volgen van een Nederlandse trofeejager onder het mom dat er binnen de wet gehandeld wordt in onacceptabel. Wie wil er in godsnaam meereizen en in de buurt van een trofeejager zijn, en hem filmen terwijl hij triomfantelijk een olifant schiet?”

De online activisten stellen dat 5Extreem uit is op sensatie en kijkcijfers. Presentator Genemans laat De Stentor weten dat daar natuurlijk geen sprake van is.

Ik verbaas me er echt over dat dit soort verschrikkelijke dingen legaal mogelijk zijn vanuit Nederland”, stelt Genemans. “Dat keuren we af en willen we in het programma ook duidelijk aan de kaak stellen. Daarom hebben we ons een jaar lang in het onderwerp verdiept en deze man gevonden.”

In de Mediacourant benadrukt de tv-maker dat olifantenjagen absoluut niet verheerlijk wordt in zijn verslag. “We laten het journalistiek zien, maar ik neem in het begin wel duidelijk stelling. Ik zeg: ‘ik begrijp niet waarom je voor de lol zo’n dier neerschiet’. Wel laten we die meneer in zijn waarde.”

Niet alle dierenwelzijnsorganisatie staan achter de uitzending. Het Wereld Natuur Fonds steunt de uitzending niet omdat ze niet weten of het programma de juiste plek is.

Aan dit emotionele dossier zitten heel veel haken en ogen. En wij weten niet of dit programma de juiste plek is om die belangrijke nuances uit te leggen.

Het Internationaal Fund for Animal Welfare werkte wel mee met de uitzending.

Legale olifantenjacht heeft voor ons geen prioriteit”, legt woordvoerder Rikkert Reijnen uit. “Want de illegale jagers kosten veel meer dieren per jaar het leven. Maar uiteraard keuren wij hobbyjacht af. En het is op zijn zachtst gezegd een verkeerd signaal dat de overheid het toestaat dit soort trofeeën mee terug te nemen naar Nederland.

In het verleden zijn er in het buitenland eerder televisieprogramma’s geweest die aandacht besteedde aan het macabere fenomeen trofeejagen. Bovenstaande video van Extreme Boar Hunting laat zien hoe zo’n exotische reis gaat. In een vijf minuten durende video vertelt de presentator hoe hij samen met de lokale experts werd meegenomen op zoek naar een olifant. Na enige tijd vinden ze een mannetjesolifant, het dier ligt echter te slapen. De jagers fluiten, maar dat heeft geen succes om het dier wakker te maken. Een tak breken dan? De olifant wordt wakker, hijst zich op zijn hoeven en wordt direct afgeschoten door de trofeejager die van 50 meter afstand zijn geweer al in de aanslag had. Dat noemen ze ‘jacht’ maar het is meer een ordinaire slachtpartij waarbij de dieren geen schijn van kans hebben. Het enige waarbij met deze morbide hobby wel op gejaagd wordt is het geld van de rijkelui die zich de ‘pret’ kunnen en willen veroorloven. En de kijkers natuurlijk.

NU.nl: Petitie RTL-programma olifantenjager

cc-foto: Stevie Garvie

Geef een reactie

Laatste reacties (12)