7

Ruilen is hip

Marktplaats is passé, ruilen is in ... Door crisis zoeken mensen alternatief voor kopen ... Aantal sites waarop geruild kan worden stijgt flink

‘Bij het eerste straaltje zon, komen er in de buurt wel twintig grasmaaiers tevoorschijn. Terwijl je er maar eentje nodig hebt.’ Dat kan anders, dacht Martin Hietkamp en hij richtte spullendelen.nl op. Een alternatief voor Marktplaats, waar mensen hun spelen kunnen aanbieden om uit te lenen of te ruilen. En Hietkamp is niet de enige met dit idee want je kunt met je spullen onder andere sinds kort ook terecht op mijnkleren.nl, durftevragen.com en hurenvanjeburen.nl. Kortom: Ruilen en lenen is in.

Op de ruilpagina’s kunnen mensen spullen aanbieden of wordt er gevraagd om een ladder, grasmaaier dan wel racefiets. Op die manier komt vraag en aanbod van spullen samen. ‘Goedkoper dan het zelf kopen en dus aantrekkelijk, zeker in deze tijd van crisis’ aldus Hietkamp.  

Het aantal ruilsites neemt flink toe. En het beperkt zich niet tot spullen. Op ruiljetuin.nl is het mogelijk om het genot van de tuin van een ander te ervaren. En zo zijn er ook pagina’s voor huisdieren, complete huizen en vakanties. In het uitdijende aanbod van pagina’s zit ook het gevaar volgens Hietkamp. ‘Versplintering is niet goed. Marktplaats was nooit een succes geworden als iedereen zijn spullen op een andere site had aangeboden.

Spullendelen.nl heeft op dit moment zo’n 3500 gebruikers. Te weinig om echt voet aan de grond te krijgen, beseft ook Hietkamp zich. Maar de tijd ontbreekt om naast zijn gewone baan ook nog reclame te maken voor zijn online initiatief. 

De meeste ruilsites zijn opgezet naar Amerikaans voorbeeld. Daar is ruilen al sinds het hoogtepunt van de crisis in 2009 al een groot succes. De website airbnb bestaat nu drie jaar en heeft al meer dan vijftig miljoen euro verdiend. ‘Waarom zou dat niet in Nederland kunnen’ aldus Martin Voorzanger van Toogethr, een website die autoritten aanbiedt.

Trouw: Ruileconomie weer helemaal hip dankzij web

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)