122

Ruim 700 doden bij hadj Mekka

Gelovigen komen tijdens pelgrimstocht in verdrukking tussen twee tentenkampen terecht

In Saoedi-Arabië zijn meer dan 700 mensen omgekomen bij Mekka. Door het gedrang tijdens hadj, de jaarlijkse bedevaart zijn er doden gevallen en ruim 800 gewond geraakt. Dat melden de Saoedische autoriteiten.


Het voorval vond in de stad Mina plaats, een paar kilometers van Mekka vandaan. Gelovigen nemen daar deel aan een rituele steniging van de duivel door steentjes naar drie zuilen te gooien. De pelgrims worden tijdens de bedevaart in tentenkampen in Mina ondergebracht. De verdrukking vond tussen twee van die kampen plaats. Het is niet bekend of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Ongeveer twee miljoen moslims doen dit jaar mee aan de hadj. Elk jaar eindigt die met een zevenvoudige rondloop om de Kaäba in de Al-Masjid al-Haram-moskee. Het gebouw wordt door de moslims gezien als het huis van God. 

De Saoedische autoriteiten proberen zoveel mogelijk veiligheidsmaatregelen te treffen maar tijdens de hadj vallen er jaarlijks tientallen slachtoffers. Het ergste ongeval was in 1990 waarbij er 1426 doden vielen door verdrukking in een tunnel. Twee weken geleden gebeurde er ook al een ongeluk met een hijskraan waardoor er honderden doden vielen. 

De hadj moet door elke gelovige moslim minstens een keer in zijn leven gedaan worden. Daarbij worden in vijf dagen specifieke rituelen doorlopen. Doordat duizenden mensen dat tegelijkertijd doen ontstaan er meestal knelpunten. 

cc foto: Elias Pirasteh

Geef een reactie

Laatste reacties (122)