15

Ruim honderdduizend Britten demonstreren tegen Cameron

Ruim honderdduizend mensen zijn zaterdag in Londen de straat op gegaan om te protesteren tegen forse bezuinigingen van de overheid en de geplande hervormingen in onder meer de gezondheidszorg. De demonstranten eisten behalve een eind aan de rigoureuze bezuinigingen ook het aftreden van premier David Cameron.

The March for Health, Homes, Jobs and Education was georganiseerd actiegroep the People’s Assembly. Voorafgaand aan de protestmars werd de menigte toegesproken door onder meer Labour-parlementslid Dianne Abbott die namens Jeremy Corbyn steun uitsprak voor de demonstratie.

De regering van Cameron wil soepeler ontslagregelingen en dat werkgevers vaker de mogelijkheid krijgen een 0-urencontract aan te bieden. Ook wordt gezocht naar een manier om zo’n 15 miljard euro aan bijstandsuitkeringen te schrappen. Eerder was het plan ook nog om op arbeidsongeschiktheidsuitkeringen te bezuinigen, maar die plannen heeft de regering inmiddels – voorlopig – laten varen. De Britse regering wil van de gezondheidszorg een grotendeels private sector maken.

De demonstratie volgt op een eerder, spontaan protest, een week geleden. Toen dromden grote groepen mensen samen voor de deur van Camerons ambtswoning om zijn vertrek te eisen nadat zijn naam opdook in de Panama Papers.

Bron: BBC, Independent

Geef een reactie

Laatste reacties (15)