175

Rusland biedt hulptroepen aan Syrisch leger

Vladimir Putin wil internationale coalitie tegen terrorisme met Syrische president Bashar al-Assad

De Russische president Vladimir Putin heeft bevestigd dat Rusland hulp biedt aan de Syrische regering in de vorm van hulptroepen. Die zouden volgens hem enkel advies en logistieke ondersteuning bieden. Putin pleit voor een internationale coalitie voor terrorismebestrijding waar de Syrische president Bashar al-Assad onderdeel van moet worden. Dit bevestigde de Russische president dit weekend tijdens een economisch forum in Vladivostok.

De Russische president denkt dat een dergelijke coalitie nodig is om het terrorisme te bestrijden en daarmee tevens de vluchtelingenstroom naar Europa te kunnen inperken. Hij heeft zijn plannen voor een internationale coalitie voorgelegd aan de Verenigde Naties. Putin zou ook over zijn plannen gesproken hebben met de VS, Turkije, Saoedi-Arabië, Jordanië en Egypte. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov wil Rusland de antiterreurcoalitie graag met een mandaat van de VN-Veiligheidsraad opzetten.  

Rusland is al lange tijd een trouwe bondgenoot van het Assad-regime en wil daarom de Syrische president bij de internationale coalitie tegen terrorisme betrekken. Volgens Putin staat Assad ervoor open om vervroegde parlementsverkiezingen te houden en een samenwerking met ‘de gezonde oppositie’ in de Syrische regering aan te gaan. 

Westerse leiders en de VN zien een coalitie met de Syrische staatsleider niet zitten. De oorlog in Syrië wordt volgens hen niet alleen veroorzaakt door de barbaarse acties van IS maar ook door Assad die nog steeds de grootste moordenaar van gewone burgers zou zijn. 

De Verenigde Staten maken zich ook zorgen om de inmenging van Rusland. De minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, vreest dat het tot meer onschuldige doden en vluchtelingen zou kunnen leiden. Daarbij denkt Kerry dat het tot een botsing zou kunnen komen met de coalitie die al ter plekke is en IS onder leiding van de VS bombardeert. 

Het is niet duidelijk wat de precieze betrokkenheid van Rusland bij het Syrisch leger is. De Russische president zou geavanceerde wapens en een groeiend aantal militaire adviseurs en trainers leveren aan zijn bondgenoot. Toch blijft de Russische regering erbij dat er enkel politieke steun verleend wordt en militaire actie niet aan de orde is. Het Russische persbureau RIA Novosti meldt:

(…) We geven nu structurele hulp aan Syrië door ze trainers en wapens te verstrekken maar het is nog te voorbarig om te spreken over militair ingrijpen 

cc foto: Global Panorama

Geef een reactie

Laatste reacties (175)