50

Rusland blokkeert laatste eer Nemtsov

Europese politici zouden de begrafenis van de vermoorde Russische oppositieleider Boris Nemtsov niet bij mogen wonen

Diverse Europese politici zeggen dat ze niet naar de begrafenis van de vermoorde Russische oppositieleider Boris Nemtsov mogen gaan. Vertegenwoordigers uit onder meer Letland en Polen wilden oppositieleider Nemtsov – die morgen begraven wordt in Moskou – de laatste eer bewijzen, maar Rusland weerhoudt hen daarvan, stelden ze vandaag.

Senaatsvoorzitter Bogdan Boruszewicz uit Polen zei vandaag dat hij geen visum heeft gekregen. Een ‘onbegrijpelijke beslissing van Moskou’, aldus de Poolse president Bronislaw Komorowski. Ook de Letse Europarlementariër Sandra Kalniete zou zijn tegengehouden en na landing op een vliegveld in Moskou niet door de douane zijn gelaten: 

Ondanks deze beslissing van het regime-Poetin wil ik dat de familieleden en vrienden van Nemtsov en alle Russische democraten weten dat wij, burgers van Europa, mijn land Letland en mijn politieke familie, naast ze staan op dit tragische moment in de geschiedenis van Rusland.

De minister van Buitenlandse Zaken in Letland, Edgars Rinkevics, twitterde daarop spottend:

Het is duidelijk dat Rusland eindelijk een echte bedreiging heeft gevonden.

Vanuit Nederland zal diplomaat Dirk Jan Kop de begrafenis van Nemtsov bijwonen. Kop is Speciaal Vertegenwoordiger voor Oostelijk Partnerschap en EU-Rusland betrekkingen op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Naast Europese politici die Rusland niet in mogen, wordt ook mensen belet om het land te verlaten. Zo mag de de 23-jarige Anna Doeritskaja, de Oekraïense vrouw die bij Boris Nemtsov was toen hij werd doodgeschoten, Rusland niet uit. Doeritskaja vertelde de onafhankelijke Russische nieuwszender dat zij sinds zaterdagochtend vroeg onder politiebewaking staat. Zij heeft een verklaring afgelegd aan de politie, maar claimt dat zij de moordenaar niet heeft gezien:

Ik draaide mij om en zag alleen een licht gekleurde auto. Ik zag het merk noch het kenteken toen de auto wegreed.”

Zij logeert nu bij een vriendin in Moskou, totdat de politie haar laat gaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)