189

Rusland bombardeert namens Assad

Russisch-orthodoxe kerk spreekt van 'heilige oorlog' ... maar tegen wie? ... Frankrijk opent ondertussen strafrechtelijk onderzoek naar oorlogsmisdaden Syrische president

Het Russische parlement is formeel akkoord gegaan met militair ingrijpen tegen terreurbeweging IS in Syrië. Rusland zal hierbij aan de kant van de Syrische president Assad strijden. Dit nieuws komt vlak na het bericht dat Frankrijk een strafrechtelijk onderzoek opent naar de oorlogsmisdaden van Assad

Het Russische hogerhuis heeft president Poetin toestemming te geven het leger in te zetten. Het zal hierbij gaan om het uitvoeren van luchtaanvallen. Poetin is vooralsnog niet bereid ook grondtroepen in te zetten. Volgens de Russen is de militaire luchtsteun legitiem, aangezien bondgenoot Syrië hier een verzoek voor heeft ingediend. Ook heeft de Russische overheid laten weten een “informatiecentrum” te openen in Baghdad, om van daaruit anti-IS operaties te kunnen coördineren met de Iraanse, Irakese en Syrische strijdkrachten. 

Poetins verzoek aan het hogerhuis om militair te mogen ingrijpen komt niet uit de lucht vallen. De afgelopen tijd heeft Rusland al het nodige geavanceerde wapentuig in Syrië gestationeerd, waaronder een flink aantal gevechtsvliegtuigen. Die mogen nu dus daadwerkelijk worden ingezet. De laatste keer dat de Russische president een formeel verzoek deed voor een militaire interventie, was kort voor de annexatie van de Krim in maart van 2014. 

Het besluit om militaire hulp te bieden aan Assad wordt ook gesteund door de Russisch-orthodoxe kerk. ‘Dit besluit is in overeenstemming met het internationaal recht, de mentaliteit van onze mensen en de bijzondere rol die ons land altijd heeft gespeeld in het Midden-Oosten,’ aldus de aartspriester van de kerk. In een gesprek met Russische journalisten zei hij dat de kerk niet onverschillig was voor wat hij ‘de vernietiging van de christenen in de regio’ was. ‘De oorlog tegen het terrorisme is een heilige oorlog. Wij steunen dit niet alleen uit eigenbelang, maar ook omdat het terrorisme immoreel is.’ 

Of Rusland inderdaad IS bombardeert, zoals zij zelf suggereren, is nog maar de vraag. Volgens Franse diplomatieke bronnen zijn de aanvallen niet gericht tegen Islamitische Staat, maar tegen andere tegenstanders van de Syrische president, zoals bijvoorbeeld het door het westen gesteunde Vrije Syrische Leger (FSA). Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen zouden ten noorden van Homs zware bombardementen hebben uitgevoerd, maar: ‘Het gebied ten noorden van Homs is niet in handen van IS, maar van het Vrije Syrische Leger’, zegt ex-legermajoor Jamil al-Saleh, nu FSA-lid. 

Rusland heeft daarnaast de Verenigde Staten gevraagd direct het luchtruim van Syrië te verlaten en de Amerikaanse luchtaanvallen te staken. Dit meldde de Amerikaanse nieuwszender Fox News. Amerika zou volgens dezelfde zender niet bereid zijn op dit verzoek in te gaan. 

Frankrijk doet eigen onderzoek
Woensdag maakten de Fransen op hun beurt bekend een onderzoek te starten naar de oorlogsmisdaden van de Syrische president. Assad zou tijdens de Syrische burgeroorlog zich meerdere malen schuldig hebben gemaakt aan misdaden tegen de mensheid. 

Het Franse onderzoek omvat onder meer beschuldigingen van kidnapping en marteling door het Syrische leger en het gebruik van chemische wapens tegen de eigen bevolking. 

cc-beeld: kuhnmi

Geef een reactie

Laatste reacties (189)