Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rusland-boycot gaat Nederland geld kosten

  •  
12-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vlageu300.jpg
Grote problemen met olietoevoer verwacht ... Financiële klap voor Nederland
Vrijdag gaat een nieuw pakket sancties in tegen Rusland, maar het resultaat zal niet alleen in Moskou gevoeld worden. Ook wij in Nederland moeten ons opmaken voor een financiële klap.
RTEmagicC_tanken_anp.jpg
Nederland, zelf ook voorstander van de sancties, ondersteunt de blokkade van Rusland, maar zal zelf ook de consequenties gaan voelen van het pakket maatregelen. De Nederlandse economie leunt namelijk voor een groot deel op de invoer van energie, een gegeven dat alleen maar toeneemt.
RTEmagicC_schiprotterdamANP.jpg
In de Rotterdamse haven komt jaarlijks ongeveer 75 miljard euro aan energie binnen. Het grootste deel daarvan betreft olie en maar liefst driekwart daarvan komt uit Rusland.
Peter Hein van Mulligen, van het Centraal Bureau van de Statistiek:
Maar daar is nog niet alles mee gezegd. De boycot van Rusland gaat Nederland nog meer geld kosten omdat een groot deel van de olie-industrie ingesteld is op specifiek Russische olie. Mocht er uitgeweken worden naar olie uit andere gebieden, dan brengt dat extra kosten met zich mee. 
Energiedeskundige Lucia van Geuns:
Dat zou een probleem kunnen zijn voor de haven in Rotterdam, omdat er mogelijk minder Russische olie binnenkomt. En dat betekent dat er andere bronnen moeten worden gevonden – waaraan de Nederlandse industrie moet worden aangepast.
Ook kan Europa een ‘koekje van eigen deeg’ verwachten, zo melden Russische persbureaus. Rusland zint op een verbod op de invoer van kleding- en tweedehandse auto’s uit Europa. Ook zou mogelijk het luchtruim boven Siberië worden gesloten. Topman Camiel Eurlings waarschuwde eerder al voor het moment dat Rusland hier ook daadwerkelijk toe over zou gaan.
RTEmagicC_eurlings_ANP.jpg
Als dat dichtgaat moet er ver worden omgevlogen. Het zou slecht zijn voor de Russische en voor de Europese economie.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.