3

Rusland duldt kritiek op ‘schoonste spelen’ ooit niet

Russische autoriteiten treden hard op tegen kritische activisten

Rusland heeft beloofd de ‘schoonste spelen’ ooit te zullen organiseren in Sotsji. Ieder schandaal kunnen ze dus missen als kiespijn. Daarom treden de Russische autoriteiten hard op tegen milieu-activisten die de milieu-impact van de Winterspelen aan de kaak stellen. Een verrassing kun je het niet noemen, gezien hoe de Russische autoriteiten sowieso met kritiek omgaan.

Lokale milieuactivisten waarschuwen al jaren voor de schade die wordt toegebracht aan de stranden van de Zwarte Zee. Ook natuurreservaten nabij Sotsji zouden zwaar beschadigd zijn. Met de Olympische Spelen zo voor de deur wordt milieuactivisten, naar eigen zeggen, het leven zuur gemaakt.

Andrey Petrov, directeur van Greenpeace Rusland:

De pesterijen nemen toe. Organisaties en de mensen die ervoor werken voelen de druk.

Naar eigen zeggen krijgen milieuactivisten te maken met pesterijen, intimidatie, afluisterpraktijken, arrestaties en mogelijk ook aanslagen op hun leven. Dat schrijft de Belgische krant De Morgen.

Environmental Watch on North Caucasus (EWNC) zou het mikpunt zijn van de Russische autoriteiten. Evgeny Vitishko en Andrey Rudomakha, twee leden, zijn onder een vals voorwendsel vastgehouden door de lokale politie. Ook zouden ze voor hun arrestatie zijn geschaduwd en afgeluisterd

Afvalschandaal
De Winterspelen in Sotsji zouden de ‘schoonste’ spelen ooit moeten worden. De Russische regering beloofde zelfs ‘zero afval’. Onlangs kwam aan het licht dat die belofte in ieder geval niet waargemaakt kan worden. Het nationale spoorbedrijf heeft tonnen vuilnis illegaal gedumpt, vlak buiten Sotsji. Er wordt zelfs gevreesd voor besmetting van waterbronnen.

cc-foto: Films At Work Company

Geef een reactie

Laatste reacties (3)