106

Rusland: Alle vliegtuigen boven Syrië zijn nu geldig doelwit

Het Russische ministerie van Defensie heeft maandag gezegd vanaf nu alle vliegtuigen boven Syrië als legitiem doelwit te beschouwen. Dat meldt persbureau Reuters. Het Russische dreigement volgt op het neerhalen van een Syrisch gevechtsvliegtuig bij Raqqa door de door Amerika geleide coalitie.

Volgens zowel Syrië als Rusland voerde het Syrische toestel aanvallen uit op Islamitische Staat, maar volgens de Amerikanen had het gevechtsvliegtuig door de coalitie gesteunde rebellen gebombardeerd. Direct na het neerhalen van het toestel noemde het Syrische leger het ‘een flagrante aanval’ die gevaarlijke gevolgen kan hebben voor de strijd tegen terreur.

Tussen de Verenigde Staten en Rusland bestaat er al langere tijd een speciaal communicatiekanaal om potentiële doelwitten te bespreken alvorens wordt besloten tot een aanval over te gaan. De Amerikanen hebben dat nu niet gedaan. Volgens het Russische ministerie van Defensie is het kanaal daarom tot nader orde gesloten. Alle vliegtuigen boven Syrisch grondgebied worden door de Russen nu als vijandelijk gezien.

cc-foto: a.anis

Geef een reactie

Laatste reacties (106)