29

Rusland wil stoppen met Songfestival, winst Conchita ‘de druppel’

Update: Conchita Wurst-mars verboden in Moskou ... Eerder: Kamerleden willen eigen, 'hetero' songfestival, getiteld 'Voice of Eurasia'

Rusland moet zich met onmiddellijke ingang terugtrekken uit het Eurovisie Songfestival. Dat heeft het Russische Kamerlid Valerii Rishkin gezegd. In plaats van de ‘waanzin’ van het Eurovisie Songfestival zou Rusland een eigen competitie moeten starten.

Updates onderaan

Valerii Rishkin noemde de winst van Conchita ‘de laatste druppel‘ en een ‘belediging van de meerderheid van de Russische bevolking en die van andere landen’:

We moeten deze competitie onmiddellijk verlaten; het is hoog tijd dat we stoppen met het tolereren van deze waanzin. We hebben wereldwijde evenementen zoals de Olympische Spelen; we kunnen onze eigen competitie oprichten. Ik denk dat alle landen uit het Eurazië ons zullen steunen, net als vele andere landen.

Olga Batalina, vicevoorzitter van het parlementaire comité voor familie, vrouwen en kinderen, noemde de uitslag van het songfestival ‘propaganda van niet-traditionale culturen, waaronder homocultuur’.

Het Russische Kamerlid Oleg Nilov was zo boos over de winst van Conchita, dat hij uit protest een Russisch lied zong in het parlement. Zie bovenstaande video.

Hoewel de Russische jury niet te spreken was over het optreden van de Oostenrijkse zangeres, was het Russische publiek vol lof. Conchita staat dan ook hoog genoteerd in de Russische i-Tunes. De winnares sprak zelf de hoop uit voor een ‘toekomst die vrij is van discriminatie en gebaseerd op tolerantie en respect’.

Update 17.30 uur:
In Moskou is vandaag een Conchita Wurst-mars verboden door het gemeentebestuur. De mars, waarmee de Russische organisatie van homoseksuelen aandacht wilde vragen voor de rechten van homo’s, zou de zeden van jongeren in gevaar brengen. Dat heeft het gemeentebestuur verklaard tegenover het Russische persbureau Interfax.

cc-foto: vipevents

Geef een reactie

Laatste reacties (29)